De jachthaven van Schiermonnikoog

Algemene informatie
De gemiddelde diepgang is -1.30 NAP. Dat betekent dat bij laag water (eb) er zo'n 60 cm. water in de haven blijft staan. Schepen met een grotere diepgang vallen deels droog en liggen in zacht slib. Het chartervak is met zo'n 50 cm verlaagd. De toegangsgeul heeft een vergelijkbare diepte als vorig jaar, al is de haveningang vrij smal. Houdt u dus de boeienlijn goed aan.  

De jachthaven ligt 500 meter ten zuiden van het dorp en is een getijde haven en daarom alleen bereikbaar bij hoog water. Voor bootbezitters: de ingang van de haven vindt u op 53.28.04.65" N / 6.10.03.31"O. De haven is bevaarbaar vanaf 2 uur voor hoogwater tot 2 uur na hoogwater. Bij laagwater is het niet mogelijk de haven te bereiken, dan ligt er slechts circa 50 cm. water. Charterschepen kunnen afmeren aan de kop van de oude Veerdam en vallen helemaal droog. >   Download 'de erecode voor wadliefhebbers': Klik hier.

>   Getijdentabel: klik hier.       

>   Vaarroute: Klik hier.

>   Windverwachting: Klik hier.

>   Waddendata: Klik hier.

>   Voor info over binnenvaren van jachthaven: Klik hier.

>   Beelden van live webcam jachthaven? Klik hierCirca iedere 10 sec. wordt het beeld 'ververst'.
Faciliteiten
De jachthaven heeft de volgende faciliteiten: elektra op de steiger, toiletten, douches, wifi en een restaurant met terras ('Marina') op de terp (foto links). De hele haven, het havengebouw en het restaurant zijn voorzien van gratis en snel WiFi.

De havenbeheerder bereikt u via:
0519 - 531544 of via de marifoon op VHF kanaal 31.


Virtuele markering

Vanuit het Actieplan Vaarrecreatie Waddengebied wordt er gewerkt aan een proef met virtuele markering. Op de testlocatie hoeven dan geen fysieke boeien in het water. Wadvaarders zien de boeien door middel van GPS-signalen op hun elektronische instrumenten. De proef wordt ontwikkeld door Rijkswaterstaat in nauwe samenwerking met de Waddenunit, de Wadvaarders en het Actieplan Vaarrecreatie. De beoogde testlocatie is op Blauwe Balk (bij Ameland en Terschelling). Als alles volgens planning gaat, kan de proef dit jaar nog beginnen.


Meer schepen zien die de haven aandeden? Zie onderaan deze pagina.
Ook een foto van uw schip is welkom!Onder: Film 'Rondje Schiermonnikoog'.


'Ik pas op het Wad'

De Waddenzee is een uniek gebied. Het is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het getij en de natuur maken het varen op de Waddenzee tot een belevenis. Tegelijkertijd is dit het grootste natuurgebied van Europa van levensbelang voor allerlei vogels, vissen en zoogdieren. Dat vraagt om de juiste balans. Daarom: 'Ik pas op het Wad'.Stukje geschiedenis

Oude veerdam 
In 1912 werd er een aanlegsteiger gebouwd op de plek waar nu de jachthaven is. De aanlegsteiger was bedoeld voor passagiers die naar en van het eiland gingen. Voor die tijd moesten passagiers van de veerboot overgezet worden in een roeiboot en daarna in een paardenkoets. De aanlegsteiger die werd aangelegd was zo'n 150 meter lang en bestond uit houten palen en balken. Met hoogwater kon de veerboot daar aanleggen. In april werd de steiger opgebouwd en in september weer verwijderd omdat hij anders schade kon oplopen door storm en ijsgang. In 1927 kwam de stenen veerdam gereed voor 140.000 gulden. De steiger werd op maandag 1 augustus 1927 officieel in gebruik genomen.  Foto onder: de oude veerdam circa 1930.

Nieuwe, huidige veerdam
In 1962 werd de nieuwe (huidige) veerdam aangelegd die nu gebruikt wordt voor passagiers en goederen naar en van het eiland. De veerdam ligt aan open water zodat de boot op ieder tijdstip kan aankomen. Daarmee kreeg de oude veerdam een bestemming voor pleziervaarders. In 1969 werd de jachthaven aangelegd bij de oude veerdam. 


Foto van uw boot? 
Bent u met uw boot naar het eiland geweest of gaat u er naar toe?
Dan plaatsen wij graag hieronder een foto van uw boot (liefst met naam van de boot op de foto). Voor inzenden als bijlage per mail: Klik hier.
(foto links: c Els Knol-Licht)


Zij brachten een bezoek aan de jachthaven.
Klik op een foto om de foto's  groter te zien met daarbij naam van schip en schipper.