Hotel Van der Werff

Hotel Van der Werff (foto links de oude situatie in 1956) is het oudste hotel op het eiland  Op de plaats van het hotel stond vanaf 1726 een klein recht- en raadhuis dat in opdracht van de toenmalige eigenaar van het eiland, de familie Stachouwer - werd gebouwd. In 1813 werd het gebouw postkantoor en in 1852 ook wachtlokaal voor de veerboot. De passagiers werden met karren naar de boot gebracht. De toenmalige eigenaar De Boer liet een extra etage op het logement bouwen en vanaf toen heette het Hotel De Boer. 

Sake van der Werff

Sake van der Werff kwam in 1901 als veldwachter naar het eiland. Naast zijn werk als veldwachter organiseerde hij ook vaartochten en verhuurde hij kamers op het eiland. In 1913 kocht hij Hotel De Boer en nam ontslag als veldwachter. Regelmatig breidde hij het hotel uit. Na zijn overlijden leidde juffrouw Dien Bol het hotel. Foto onder Hotel in circa 1916.

Aanvankelijk had het hotel aan de voorzijde geen balkons (foto boven). Voor een verbouwing / uitbreiding van het hotel, schreef Sake van der Werff een kaart aan de heer F. de Vries in Groningen met het verzoek een aandeel in de kosten te willen nemen.

"Bij deze delen wij u mede dat wij het plan hebben onze zaak nog iets te verbeteren, door op het voorste gedeelte een verdieping te bouwen evenals het achterste. Hierdoor krijgt de zaak een mooi front aan de straat bij aankomst. Zes kamers meer waarvan vier grote met balkons..."


Buschauffeur Faber. Foto uit de collectie van S.W. Mollema te Leens.


Kaart van het eiland als presentje

Sake wist hoe hij het eiland onder de mensen moest brengen. Zo liet hij een kaart maken van het eiland (foto onder), die hij ingelijst naar prominenten zond met daarbij een uitnodiging om te komen logeren.En natuurlijk werd er geadverteerd

Advertentie onder: Schiermonnikoog telde vroeger slechts enkele telefoonaansluitingen. Het oude Strandhotel had nummer 1, de burgemeester nummer 2, Hotel Van der Werff nummer 3, de politie nummer 4 en tenslotte de dokter nummer 5. Dat waren alle telefoonaansluitingen op het eiland.


Bevroren Waddenzee

Zoals gezegd: Sake van der Werff zag steeds meer mogelijkheden om zijn hotel onder de aandacht te brengen. De winter van 1928/1929 bood zo'n mogelijkheid. De Waddenzee veranderde in een woestijn van sneeuw, ijs en vastgevroren schotsen, sterk genoeg om mensen te dragen. Van der Werff zag er direct een attractie in. Dwars over het ijs liet hij twee 'wegen' uitzetten; een weg voor voetgangers en een weg voor het overige verkeer. Van Hornhuizen aan de vaste wal tot aan de deur van het hotel. Daar wachtten warme chocolademelk, cognac en maaltijden. De pret duurde van 18 februari tot 5 maart 1929. Na de doorzettende dooi kon op 19 maart 1029 de veerdienst worden hervat. Bron: 'Hotel Van der Werff - Anno 1726' , ISBN 978-90-818186-1-2

Foto onder: Nog even terug in de tijd. Het hotel in 1934.

Onder: Krantenbericht van 17 oktober 1942,


Onder: Dankwoord van Prins Bernhard. Krantenartikel van 28 februari 1947.Onder: Krantenbericht van 31 december 1947

Onder: Krantenbericht van 22 mei 1948.


Het hotel in 1956


Juffrouw Dien

Sake van der Werff wordt opgevolgd door juffrouw Dien (Alberdina Bol). Zij leidt het hotel van 1955 tot 1981. In mei 1973 was zij 50 jaar verbonden aan Hotel Van der Werff. En dat haalde de krant (zie hieronder fragmenten uit het Nieuwsblad van het Noorden). Klik op een foto om deze groter te zien.

Alberdina, geboren in 1906, was afkomstig uit het Groningse Zoutkamp. In 1924 vernam zij dat Hotel-Pension Van der Werff een hulpje zocht. De toen 17-jarige schreef een briefje en kreeg bericht dat zij welkom was als serveerster en kamermeisje voor de Pinksterdagen. Kort daarna reisde zij weer naar het eiland en nu voorgoed. De eerste jaren deed zij alle voorkomende werkzaamheden, later schakelde Sake van der Werff haar hoofdzakelijk in als serveerster. Het was juffrouw Dien die bij de bezoeken van Prins Bernhard het jachtgezelschap bediende en de Prins thee op bed bracht.

Foto's onder: Juffrouw Dien op haar 'vaste plek' in de gelagkamer.


In de vitrines in het hotel zijn nog veel oude documenten en voorwerpen te bekijken.


Jan Fischer

In 1983 werd Jan Fischer eigenaar van het hotel. Hij liet aan de linkerzijde een exacte kopie bouwen van de rechter vleugel. Doordat het een kopie is van het rechter deel, valt de uitbreiding eigenlijk helemaal niet op. Kenmerkend voor Fischer was dat hij alles bij het oude liet. Zo is onder meer de gelagkamer nog geheel in oude stijl (foto's onder)Jan Fischer over zijn aankoop van het hotel in 1983

"Ik was eerst helemaal niet van plan om het hotel te kopen. Op 1 februari 1981 overleed de toenmalige eigenaresse juffrouw Dien, zaliger gedachtenis. Juffrouw Dien was hier gekomen als kamermeisje toen ze achttien was. Ze kwam uit Zoutkamp. Zij werd de steun en toeverlaat van Sake van der Werff, maar op het laatst werd ze te oud. Ik werkte in die tijd bij Tros Aktua en Kieskeurig. Een vriend van mij, kandidaat-notaris uit Haarlem, die ik geregeld tegenkwam in de diverse cafés had er wel zin in. Maar op een gegeven moment kwam hij naar me toe van: Ik krijg het echt niet voor elkaar met de bank. Toen dacht ik: ik wil nog wel een schot wagen, en toen deed zich het merkwaardige feite voor dat niet ik de bank hoefde te bellen, maar dat de bank mij belde. Ze zeiden: Uw naam wordt al een tijd genoemd. Misschien omdat ik er al de nodige seizoenen achter elkaar was geweest. Ik begin er in 1964/1965 in mijn studententijd als vakantiehulpje in de bediening. 

Uiteindelijk - en met steun van een groep 'Vrienden van Schiermonnikoog' - heb ik het hotel kunnen kopen.iedereen was blij dat ik de zaak overnam. Ik heb altijd gezorgd dat de zaak naar behoren heeft gedraaid. Toen ik het hotel kocht, had het hele hotel een badkamer en twee douches. Nu is op iedere kamer bad en douche. Als een echt hotel. Maar je moet met zo'n oud pand oppassen dat je de sfeer behoudt. In 1994 is het gebouw verdubbeld in grootte. Toen is er een tweede vleugel bijgekomen die een exacte kopie is van de bestaande vleugel. Zo zie je aan de buitenkant niet wat oud is en wat nieuw.

In het hotel komt een doorsnee van Nederland: gezinnen met kindertjes, oudere mensen en godzijdank veel eilanders. Het is een beetje het centrum van het dorp geworden. De meeste mensen komen jaar na jaar terug. Het schijnt ze te bevallen.

Zelf ga ik nooit op vakantie. Ja, ik ben wel ooit in Amerika geweest, in New York en eens naar Poughkeepsie en Kalamazoo. Die namen kwam ik in een boek tegen. En alleen op de naam wilde ik er naar toe. Maar in mijn geval kom je uiteindelijk altijd weer terecht in een café. Ik houd van goede cafés. En ik vind dit een van de betere.

En wat een goed hotel is? Nou, dat er niet teveel regeltjes zijn, dat is heel voornaam. In een ander hotel is het eerste wat ze zeggen: Het ontbijt is om 10.00 uur en om 10.30 uur moet u van de kamer af. Als mensen mij vragen: Tot hoe laat is het ontbijt? Dan wil ik nog wel eens zeggen: Nou mevrouw, of: Nou meneer, wij stellen het zeer op prijs als u niet voor acht uur komt, en het record staat op 15.30 uur."


Na het overlijden van Fischer (31 augustus 2014) nam dochter Charlotte het hotel over. Zij droeg het hotel op 1 maart 2020 over aan Rob Fischer

Zie ook: 'Filterkoffie en nostalgie': Klik hier.


Recensie van een gast

"Een heerlijk ouderwets hotel, waar men nog echt gast is. Het is fijn dat dit hotel nog de klassieke, verzorgde stijl aanhoudt en zich niet laat verleiden tot allerlei overdreven luxe. Dat is juist de charme van het hotel. Goede, nette kamers die iedere dag worden schoongemaakt. Prima badkamer. Het ontbijt is heel goed: vers geperst sinaasappelsap, verse broodjes, roerei of gekookt ei en zoals altijd gedekt aan tafels met echte tafelkleden. Het avondeten is altijd een wisselend driegangenmenu. Een zeer goede, verzorgde, ouderwets degelijke keuken. Zeer klantgericht: als men liever iets anders wil eten, dan kan dat. Heel bijzonder dat deze stijl nog bestaat. Gewoon houden zo!"

________________________________________________________________________________________________________

Overzicht van de logementhouders van 1726 tot heden

1     Gerardus Dublinga                      1726-1764                  
2     Jan Jans Koetsier                          1764-1790                              
3     Petrus van Assen                         1791-1808                         
4     Johan Cremer                               1809-1852                                 
5     Folkert H. de Boer                       1852-1898                         
6     Ake de Boer en Albert Klontje   1898-1908         

7     Hendrik en Aukje de Boer          1908-1913                
8     Sake van der Werff                      1913-1955                        
9     Alberdina Bol                                1955-1981                                   

10   Erven mej. Bol / David Bolier     1981-1982

11   Jan Fischer                                     1982-2014
12   Charlotte Fischer                          2014-2020
13   Rob Fischer                                    2020-heden


 


________________________________________________________________________________________________________

Lees zeker ook het verhaal van Jan Dijk: 'Schiermonnikoog verandert, maar blijft hetzelfde'. Klik hier.


De uitgebreide geschiedenis van Hotel Van der Werff is prachtig omschreven in het boek 'Hotel Van der Werff - Anno 1726', geschreven door Wim Wennekes en Durk Reitsma. ISBN 978-90-818186-1-2.