Bezienswaardigheden

Naast de gevarieerde natuur en het brede strand, biedt het eiland tal van bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Hieronder een overzicht dat verwijst naar de informatiepagina's.

Walviskaken
Een enorme walvis (onder) kaak van een blauwe vinvis die op 6 maart 1950 in de Zuidelijke IJszee is geschoten. Staat in het centrum van het dorp bij de Willemshof. Kapitein K. Visser schonk de kaak aan het eiland. De kaak herinnert aan de periode dat het eiland veel met de walvisvaart te maken had.

Kerken in het dorp
De Got Tjark (Grote Kerk) staat in het centrum van het dorp. Regelmatig vinden er ook exposities plaats. De RK kapel St. Egbert vindt u aan de Badweg.

Jachthaven
De jachthaven ligt 500 meter ten zuiden van het dorp en is een getijde haven en daarom alleen bereikbaar bij hoog water. De haven is bevaarbaar vanaf 2 uur voor hoogwater tot 2 uur na hoogwater. Bij laagwater is het niet mogelijk de haven te bereiken, dan ligt er slechts 10 cm water. 

Musea
Zeker de moeite van een bezoek waard zijn het schelpenmuseum in het westen van het eiland en bunkermuseum Schlei in het noorden.

Bezoekerscentrum / Informatiecentrum
Het Bezoekerscentrum  biedt u uitgebreide informatie over het eiland. Het centrum aan de Reeweg 9 is het vertrekpunt van diverse excursies.

Hotel Van der Werff
Het oudste hotel op het eiland dat nog de sfeer van vroeger ademt. Een bezoek aan de gelagkamer in oude stijl is zeker de moeite waard. En... ook de prijs van de koffie is lekker ouderwets: 0,80 Eurocent.

Bunker Wassermann
Bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de bunker heeft u een prachtig uitzicht over het eiland.

Kerkhof Vredenhof
Verscholen in de duinen - vlakbij bunker Wassermann - vindt u drenkelingen kerkhof Vredenhof.

Eendenkooi
In het oosten van het eiland vindt u bij boerderij De Kooiplaats een prachtig onderhouden eendenkooi. Kooiker Theun Talsma geeft graag uitleg.

Vuurtoren
De rode (noorder) vuurtoren is altijd bemand. Vanuit de toren worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren. De toren is 24 uur per dag bemand en is niet toegankelijk voor publiek.


In het centrum van het dorp - tegenover hotel Van der Werff - vindt u kwekerij De wilde Akelei. Een kwekerij met prachtige opgekweekte inheemse planten en heerlijk kruiden. Het assortiment is ruim en divers. Zo neemt u een stukje eiland mee naar huis. Henno Hogervorst kan u alle advies geven.


Een heel klein winkeltje bijna aan het einde van de Middenstreek, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

't Peperhusjen
Middenstreek 42
9166 LP Schiermonnikoog