Algemeen

Schiermonnikoog (bijgenaamd 'Lytje Pole') behoort tot de provincie Friesland. Het is de kleinste gemeente van Nederland qua inwonersaantal (ca. 922 inwoners). Het eiland kenmerkt zich door de prachtige natuur en rust; die rust wordt onder andere in stand gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal bij Lauwersoog moeten achterlaten. Het eiland is ongeveer 16 kilometer lang en 4 kilometer breed.

Ieder jaar komen er ongeveer 300.000 toeristen naar het eiland. Toch blijft het eiland de rust uitstralen waarvoor velen het eiland bezoeken. Op het eiland zijn in totaal ongeveer 6200 slaapplaatsen.

* Route naar Schiermonnikoog: Klik hier.

Het eiland is zeer geschikt voor fietsers en wandelaars die behoefte hebben aan rust. De totale lengte van de fietspaden is 30 kilometer. Het enige dorp heet ook Schiermonnikoog. Buiten het gelijknamige dorp bestaat Schiermonnikoog voor het merendeel uit natuur. Deze natuur is in 1989 aangewezen als Nationaal ParkU vindt er duinen, bossen, het wad, polders en een heel breed strand.

Bereikbaarheid

Het eiland bereikt u met de veerboot vanaf de haven van Lauwersoog. Daar bevindt zich ook een parkeergarage, want de auto mag niet mee naar het eiland. De overtocht vanuit Lauwersoog met de veerboot duurt ongeveer 45 minuten. De veerdam van het eiland ligt om ongeveer 5 kilometer van het dorp. Met fiets, bus of taxi is het dorp goed te bereiken.

Tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog liggen enkele zandplaten met de namen Brakzand, Roode Hooft en Het Boze Wief. Geen wonder dat de boot niet in een rechte lijn naar het eiland kan varen, maar moet omvaren om deze onheilspellende platen te mijden.

> Voor dienstregeling veerboot: Klik hier.

Foto onder: De veerdam / aanlegsteiger veerbotenHieronder: Het toerisme op de Waddeneilanden, van toen tot nu...

> Meer filmpjes zien? Klik hier.


Wandel- of fietstocht

Voor een wandel- of fietstocht over het eiland, klik hier.Onder: Het eiland trekt bezoekers. Krantenadvertentie uit 15 oktober 1947.

Onder: Krantenartikel van 8 augustus 1939


> Een excursie mee maken? Klik hier of op de foto voor de agenda.

> Snel uw onderwerp naar keuze vinden? Klik hier voor de Index.


Feiten & Weetjes

-  Oppervlakte: 5400 hectare
-  Lengte eiland: 18 km. Breedte: 3,5 km
-  Soorten vogels: meer dan 300
-  Soorten planten: meer dan 500
-  Aantal inwoners: circa 950
-  Aantal bezoekers per jaar: circa 275.000

Meer Feiten & Weetjes? Klik hier.


  Fotocollage hieronder: Nathalie Buijzert.