Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Vanavond: Installatie burgemeester Ineke van Gent 

Op 19 juli maakte de gemeenteraad bekend dat Ineke van Gent (60) de nieuwe burgemeester wordt van het eiland. Zij werd gekozen uit de 69 aanmeldingen die er binnen kwamen voor deze post en is met deze benoeming de eerste fulltime vrouwelijke burgemeester op het eiland. Ineke wordt de opvolger van Dick Stellingwerf, die de post van burgemeester tijdelijk invulde. De installatie van Van Gent vindt vanavond vanaf 20.00 uur plaats tijdens een speciale raadsvergadering.

Ineke van Gent was van 1985 tot 1994 gemeenteraadslid in Groningen. Vanaf 2013 tot haar start op Schiermonnikoog is zij regiodirecteur bij de NS Noordoost en tot 2012 was zij lid van de Tweede Kamer voor Groen Links.

Ineke van Gent over haar toekomstige nieuwe baan:
"Het is een droom die in vervulling gaat. Ik kom al van jongs af aan op het eiland. Deze nieuwe baan is echt een combinatie van de liefde voor het eiland en voor het openbaar bestuur. Ik twijfel geen moment over het verhuizen; ik wil deel uitmaken van de eilandgemeenschap". 

Foto: Ronald Plasterk


- Plaats maken voor toekomstig pand NM en VVV

De werkzaamheden rond de afbraak van vervallen gebouwen aan de Reeweg zijn begonnen. Op die plek staat een nieuw onderkomen gepland voor zowel het Bezoekerscentrum als de VVV.
Foto: Henk Hockelmann


- Mmmm... zeekraal!

Zeekraal is de meest zouttolerante plant van Nederland. In de herfst heeft het prachtige herfstkleuren. En... zeekraal is eetbaar.  Je kunt het zelfs een delicatesse noemen. Net zoals bij een cactus heeft de plant zijn bladeren dicht op elkaar staan. In iedere vlezig blad slaat de plant het schaarse drinkwater op. Zout zuigen de wortels niet op. Zeekraal kun je rauw eten en is fris en sappig.

> Meer over recepten van het wad? Klik hier.


- 1 oktober: Start inschrijving Monnikenloop 2018

Op 24 maart 2018 vindt op het eiland de 17e editie plaats van de Monnikenloop. De inschrijving voor dit evenement start op 1 oktober 2017. Voor inschrijven: Klik hier of op foto.


- 'Kom op Verhaal' wint bonus

Het initiatief 'Kom op Verhaal' heeft op 21 september een bonus ontvangen van 2018 Euro. Het jaar 2018 is het jaar om op Schiermonnikoog op verhaal te komen. Cultuur en identiteit staan centraal. Het eiland is in 2018 de locatie voor verhalenvertellers en kunstenaars. 'Kom op Verhaal' is een project wat stevig bijdraagt aan de leefbaarheid op Schiermonnikoog. En niet van korte duur maar uitgesmeerd over een lange periode. Het project past binnen het evenement 'Leeuwarden-Friesland 2018'.

> Meer over Leeuwarden - Friesland 2018? Klik hier.


- De 'Ferrari van de oceaan' in de Nederlandse Noordzee

Op 20 augustus vond Casper Meinders bij paal 14 een groot stuk schedel (34 cm.) van een grote vis. Casper ging te rade bij Thijs de Boer van het eilander schelpenmuseum. Naturalis werd gevraagd om ook mee te denken. Het antwoord? Het is de schedel van een tonijn en wel de blauwvintonijn. Met een gewicht van soms wel meer dan 800 kilo en een lengte van meer dan 4 meter is de blauwvintonijn de grootste van al zijn soortgenoten. Het dier kan 35 tot 40 jaar oud worden.  Het wordt ook wel 'de Ferrari van de oceaan genoemd (snelheid tot 70 km/uur). Het gevonden schedeldeel zal vanaf 2018 te zien zijn in het Bezoekerscentrum. De rugwervel die Thijs de Boer eerder al op het strand vond is te zien in het eilander schelpenmuseum.


- Bommen vol vitaminen: duindoornbessen
    Bron: Dorpsbode Schiermonnikoog

Het kan niemand ontgaan zijn: de fel oranje zure bessen van de vrouwelijke duindoorns geven weer kleur aan het eiland. Ondoordringbare struiken met zeer scherpe lange doorns bloeien in het voorjaar, de blaadjes zijn smal, grijsgroen van kleur. De vruchten lijken bessen maar zijn eigenlijk nootjes met vruchtvlees eromheen. Deze beginnen nu te rijpen en kunnen goed tot en met november geplukt en gebruikt worden. 

De bessen zijn erg zuur, maar ontzettend gezond met bijna het hele alfabet aan vitaminen, maar vooral ontzettend veel vitamine C. Je kunt het verwerken in veel producten zoals siroop, beleg, thee en nog veel meer. De vele, vele trekvogels die het eiland passeren genieten met volle teugen. Zo erg zelfs dat bijvoorbeeld lijsterachtigen, zoals de kramsvogels, dronken worden doordat de bessen zijn gaan gisten. Daarna zijn ze niet meer in staat om te vliegen...


- Herfst op het eiland

Herfst op het eiland is misschien nog wel mooier dan de zomerperiode. Zelfs (of juist) met storm.
Meer foto's zien? Klik hier.

>  Meer foto's zien? Klik hier.


- Schaalverkleining

De zeven melkveehouders op het eiland overleggen met hun zuivelcoöperatie Friesland Campina over het opzetten van een zuivelfabriekje op het eiland. Het idee is om circa 3 miljoen kilo eilander melk te verwerken tot kaas in een fabriek op het erf van een van de boeren. Van die hoeveelheid melk kan 300.000 kilo kaas worden gemaakt (thans is de opbrengst nog 5,5 miljoen kilo melk.) Volgens de boeren is een zuivelfabriek onder de vlag van Friesland Campina de meest haalbare optie om de veestapel van 650 melkkoeien fors in te krimpen. Een inkrimping die noodzakelijk is om de ammoniak uitstoot omlaag te brengen. Friesland Campina is bereid om mee te denken over het plan.


- Bezwijkt Strandpaal 5?

Harry Alers uit in de Dorpsbode van 15 augustus zijn bezorgdheid over met name strandpaal 5. Al sinds 5 september 2016 komt deze strandpaal steeds 'hoger' te staan. Tegenwoordig staat de paal 3,95 meter boven het maaiveld, ten gevolge van het wegspoelen van zand. Strandpalen hebben een lengte van 5 tot 5,5 meter. Nu staat strandpaal 5 nog met slechts 1,55 meter in de grond. Harry heeft Rijkswaterstaat op de hoogte gebracht.

De strandpalen op het eiland zijn 140 jaar geleden geplaatst om de veranderingen in de kustlijn te signaleren. De palen horen bij het eiland en verdienen goed onderhoud en beheer, aldus Alers.

Foto: Harry Alers (en strandpaal 5)


- Webcams eiland

Dorp Reeweg, Langestreek en Berkenplas.
Kijkje nemen? Klik hier.


- Zuidertoren krijgt opknapbeurt

De door algen groen uitgeslagen monumentale (voormalige vuur)toren krijgt een uitgebreide opknapbeurt. Dankzij een aanzienlijke gift van een anonieme gever is het budget na jaren van besprekingen met eigenaar KPN eindelijk rond.

De toren krijgt waarschijnlijk nog dit jaar een duurzame behandeling met een 'nano-coating', waardoor algen zich minder snel aan de toren kunnen hechten en de toren beter schoon gehouden kan worden. De kosten worden begroot op 60.000 Euro, waarvan KPN en het Rijksmonumentenfonds ruim twee derde voor hun rekening nemen.

Ook de (verwaarloosde) omgeving van de toren wordt opgeknapt. De zichtlijn vanuit het dorp wordt hersteld. Het hele terrein rond de toren wordt vrij toegankelijk en voorzien van banken en een informatiebord. Het Iepen Mienskipfonds van de provincie Friesland heeft daarvoor een subsidie gegeven. Ook de gemeente Schiermonnikoog levert hieraan een bijdrage. De toren en het gebied daar omheen wordt gezien als een van de 'sleutelplekken'op het eiland.

Het opknappen van de toren gebeurt op initiatief van eilanders die zich hebben verenigd in de Stichting Zuidertoren Schiermonnikoog. De toren dateert uit 1854 en werd als vuurtoren in 1909 overbodig. In 1959 werd het een watertoren. In 1992 nam KPN de toren over van het Waterleidingbedrijf om er een zendmast van te maken. Die functie heeft de toren nog steeds.

> Meer over de beide (vuur) torens op het eiland? Klik hier.