Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Witte winter?

Er zijn prognoses dat de komende winter een streng karakter kan hebben.
Hoe het eiland er dan uit kan zien? Bekijk eens de pagina 'Winter op het eiland'.


- Boek in de maak. Doet u ook mee? 

Het gaat goed met deel 2 van 'Schiermonnikoog, verhalen van eilandliefhebbers' dat in het voorjaar van 2019 zal verschijnen. Momenteel zijn er al 44 prachtige verhalen binnen. Inzenden van uw beleving / ervaring op het eiland kan tot einde februari 2019. Er is geen limiet aan het aantal woorden. Net als deel 1 wordt deel 2 een mooie ode aan het eiland. Doet u ook mee?
Voor vragen / inzenden: Klik hier.    * Nieuwsgierig naar deel 1? Klik hier.


- De veerdienst door de jaren heen

Tegenwoordig kan men heel comfortabel de oversteek maken naar het eiland. Maar dat was vroeger toch wel anders. Zie: De veerdienst door de jaren heen, klik hier.


- De wens van vereniging 't Heer en Feer

De eilander Cultuurhistorische verenging 't Heer en Feer heeft als grote wens om zich definitief te vestigen in het pand Nieuwestreek 1 ('Het Koningshuis'). Sinds juli van dit jaar mag de vereniging het pand gebruiken nadat 'Kom op Verhaal' de gemeente vroeg om het huis te gebruiken voor tentoonstellingen en meer. 'Kom op Verhaal' heeft daarop aan 't Heer en Feer' gevraagd het huis verder 'aan te kleden'.  De cultuurhistorische vereniging wil graag dat het pand een cultuur- en geschiedenishuis wordt. De vereniging heeft tot nu toe nooit een eigen onderkomen gehad. Het gemeentebestuur heeft besloten te gaan onderzoeken wat de gewenste invulling wordt van het pand.

De expositie in het huis over de eilander taal, Vredenhof, strandpalen, zeevaartschool en de walvisvaart blijft in ieder geval te bekijken tot 1 januari 2019. Naast de expositie worden er gedurende de openingstijden cultuur historische films vertoond.Het huis is tot 1 januari 2019 geopend op woensdag t/m zaterdag van 15.00 - 17.30 uur.


- Steun voor verduurzaming melkveehouderij

Tweede Kamerlid Laura Bromet (GL) zou het eiland liefst een subsidie van 750.00 Euro geven voor de verduurzaming van de melkveehouderij. De bedoeling is dat de veestapel met 35 % wordt ingekrompen en de boeren overschakelen op de productie en verkoop van kaas van het eiland. Minder koeien leidt tot een lagere stikstofuitstoot en is goed voor de bodem en de biodiversiteit.

Minister Carla Schouten ziet echter meer in ondersteuning in de vorm van kennis en monitoringscapaciteit. Deze gedachte heeft de steun gekregen van de Tweede Kamer.


- Vanaf 1 januari 2019 ook OV-chipkaart op het eiland

Vanaf 1 januari 2019 is de OV-chipkaart ook te gebruiken op Schiermonnikoog. De zes bussen op het eiland worden hiervoor aangepast. Het eiland is het laatste stukje Nederland waar het gebruik van de OV-chipkaart tot nu toe nog niet mogelijk was. 


- Tekort aan konijnen

Op het eiland leven nog slechts 150 tot 300 konijnen, zo blijkt uit onderzoek door Natuurmonumenten en studenten. Konijnen horen niet alleen bij het eiland maar zijn ook belangrijk voor de natuur. De enige oplossing lijkt te zijn om konijnen te importeren. Boswachter Jan Willem Zwart: "Het aantal konijnen is de laatste jaren gedaald. De huidige konijnen zijn eigenlijk allemaal familie van elkaar. Het is niet gezond om alleen daar mee verder te fokken. Er is nieuw bloed nodig". 


- Groene verlichting

Het waddengebied staat bekend als een van de donkerste plekken in Nederland en dat wil Schiermonnikoog graag zo houden. Op de Veerdam is sinds dit voorjaar als proef door de gemeente een aantal groene lampen geplaatst. Het is de bedoeling dat de hele veerdam en de rest van het buitengebied van deze verlichting wordt voorzien. Of groen de uiteindelijke kleur wordt is nog de vraag. Er zijn ook andere kleuren die het leven van nachtdieren minder zouden verstoren. Een donkere nacht is ook voor de gezondheid van mensen belangrijk. Daarnaast wordt er gekeken of er lampen kunnen worden ingezet die automatisch gedimd kunnen worden en met hulp van sensoren weer feller gaan branden als iemand in de buurt is.


- Opknapbeurt Zuidertoren

Aanvankelijk zou de opknapbeurt van Zuidertoren na deze zomer beginnen, maar de onderhandelingen met de betrokken instanties duurden langer dan verwacht. Het plan is nu om de toren in het voorjaar van 2019 aan te pakken. De opknapbeurt kan alleen doorgaan bij een temperatuur van boven de 12 graden. Als het weer meezit is de toren in het voorjaar weer brandschoon en spierwit. Verder zal de grote schotel aan de voorzijde van de toren worden verwijderd en komen er een schelpenpad naar de toren, twee banken, een informatiebord en een nieuwe toegangsdeur. In de toren zal een kleine expositieruimte komen. De opknapbeurt begint op 1 maart 2019 en duurt circa zes weken.


>> Zie ook onze altijd actuele agenda. Klik hier.


- Het toekomstige onderkomen voor de monniken

Het huidige 'Herberg Rijsbergen' wordt de plek waar de monniken zich na 15 januari 2019 gaan vestigen. Nu wonen ze nog tijdelijk in een woning in het dorp. Tot begin 2019 blijft Rijsbergen in gebruik als hotel. Op uitnodiging van de huidige uitbaters van herberg Rijsbergen kregen de monniken een rondleiding door het gebouw. De broeders waren onder de indruk. De monniken willen er na het vertrek van de uitbaters snel gaan wonen.

> Meer lezen over de monniken? Klik hier.