Nieuws- Achthonderd zonnepanelen

Bij boerderij De Kooiplaats zijn eind augustus achthonderd zonnepanelen geplaatst. Hiermee helpt De Kooiplaats het eiland om energie-neutraal te worden. De panelen leveren na aftrek van het eigen gebruik voor ongeveer veertig huishoudens stroom op het net.


- Deel 3 van 'Schiermonnikoog, verhalen van eilandliefhebbers'

De inzendtermijn voor verhalen voor deel 3 van 'Schiermonnikoog, verhalen van eilandliefhebbers' is gesloten. Vele mooie verhalen kwamen er binnen. Het wordt een mooi boek dat in november zal uitkomen. Onlangs kwam 'op de valreep' nog een verhaal binnen van Maurice Schellekens, die op het eiland een nieuwe hobby ontdekte: Urban Sketching. Dat leverde onder meer onderstaande prachtige tekening op die ook in deel 3 zal worden opgenomen.


- Heerlijk nostalgisch filmpje

Schiermonnikoog in de jaren 1956 / 1957.

> Meer filmpjes? Klik hier.


- Pas op de plaats bij gaswinning

Het college van Schiermonnikoog wil dat er een pas op de plaats wordt gemaakt bij gaswinning rondom het eiland. Dat zei burgemeester Ineke van Gent op dinsdag 10 september tijdens een informatiemiddag van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over gaswinning ten noorden van het eiland. Het college zal dan ook een zienswijze indienen tegen de voorgenomen gasboringen.


Iedereen kan tot en met aanstaande woensdag een zienswijze indienen voor de milieueffectrapportage voor gaswinning NO5-A. Om de stukken digitaal in te zien, klik hier.- 29 september: Afscheid Galerie Ogygia

Galerie Ogygia gaat sluiten omdat het pand waarin zij verblijven verkocht is. Op zondag 29 september is er een inloopmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Aansluitend start de uitverkoop. De beide galeriehoudsters zien geen mogelijkheid om elders op het eiland in eenzelfde ruimte verder te kunnen gaan.


Afsluiting land tussen Van der Molenpad – Melle Grietjespad

Tot voor kort kon iedereen vrijelijk gebruikmaken van het graspad op het terrein tussen het Van der Molenpad en het Melle Grietjespad. De eigenaren van dit terrein hebben onlangs besloten dit stuk land niet langer open te stellen voor derden. Het land is nu afgesloten.

Over deze afsluiting heeft de gemeente vragen gekregen. Het betreft hier geen openbare weg, maar particulier terrein. Het graspad over dit terrein staat op de huidige gemeentelijke paardenroutekaart. Op een nieuwe versie van de kaart wordt dit pad geschrapt.

Bron: Nieuwsbrief 28, gemeente Schiermonnikoog


- Even heerlijk wegmijmeren!

Prachtige promotiefilm! Bron: VVV Schiermonnikoog.


> Wat is er te doen op het eiland?  Klik hier voor onze altijd actuele agenda.


- Strandafvalbakken

Aan de oostkant van het eiland zijn strandafvalbakken geplaatst voor gejut (plastic) afval uit zee. De bakken worden regelmatig geleegd. Vanaf paal 9 komt er iedere kilometer een houten bak te staan op het hogere deel van het strand. Na een maand volgt een evaluatie en bekijken de initiatiefnemers (gemeente en Natuurmonumenten) of en hoelang de bakken blijven staan.


- De monniken van Schiermonnikoog

Sinds januari zijn de cisterciënzer monniken eigenaar van het voormalige hotel Rijsbergen op het eiland. Het geschikt maken van het pand tot klooster duurt langer dan men verwachtte. De monniken verwachten maart 2020 zover te zijn. Broeder Alberic en broeder Vincentius wonen inmiddels in de nieuwe locatie (foto links). Broeders Jelke en Paulus wonen nog in het tijdelijke onderkomen op de hoek van de Langestreek en de Gratia Suzannestraat (foto rechts).

> Meer weten over de monniken? Klik hier.


- Vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app

Rijkswaterstaat heeft alle beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

 

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de nautische veiligheid op de Waddenzee en  heeft veel informatie beschikbaar voor vaarweggebruikers om een veilige tocht van- en naar de Waddeneilanden te maken. Deze informatie blijkt echter lastig te vinden, zeker als je niet dagelijks op het Wad vaart. Het grote voordeel van de app is dat deze nu alles bundelt. 


- Een eigen zuivelcoöperatie

Sinds 1 april heeft Schiermonnikoog een eigen zuivelcoöperatie die opgericht is door de zeven melkveehouders op het eiland. Het is een stap in het project van de boeren om de veestapel met minimaal 35% in te krimpen omdat de koeien nu te veel stikstof produceren. Met de veestapel die overblijft willen de boeren kaas gaan maken. Het zuivelfabriekje komt bij een van de boeren te staan. Naar verwachting komt eind van dit jaar of begin volgend jaar de eerste kaas van eilander bodem.