Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Paviljoen Paal 3 sluit het seizoen af

Na een Zinderende Zomer 2018 neemt Paal 3 dit weekend afscheid met een weekend vol storm, hoog water en warme chocomel. Het paviljoen is vandaag en morgen nog geopend van 10 uur tot 19 uur. De houtkachel brandt op volle toeren, dus kom langs voor een allerlaatste drankje in de serre of achter het glas op het terras! Morgen aan het einde van de middag wordt het zomerseizoen afgesloten af met het jaarlijkse ‘meezingen aan zee’ met de pianoklanken van de stormvaste Eise Dobbinga.


- Zeespiegelstijging

Deskundigen voorzien een snellere stijging van de zeespiegel dan aanvankelijk werd aangenomen, Voor de Waddenzee betekent dat een gevaar. Een deel van het nu voor de kust aangebrachte zand komt door zeestromingen bij de Wadden terecht, en laat de bodem voldoende meegroeien met de zeewaterstand. Maar gaat de zeespiegelstijging – die voor de Nederlandse kust nu circa 2 mm/jaar bedraagt – harder dan 6 mm/jaar, dan houdt het westelijk Waddengebied dat al niet meer bij. En bij 10 mm/jaar komt ook het oostelijk Waddengebied in de problemen, aldus het rapport. Zo’n stijgsnelheid van 10 mm/jaar voorziet Deltares, op basis van KNMI-projecties, voor 2050, uiterlijk 2065. 

Het probleem ligt niet zozeer bij de eilanden, maar wel bij de wadplaten. Die worden, naarmate de zeespiegel sneller gaat stijgen, niet meer afdoende aangevuld met sediment en slijten als het ware uit. De wadplaten vallen dan niet meer tijdelijk droog - belangrijk voor zeehonden en allerlei vogels. Daarmee zou een belangrijk en beschermd natuurgebied (Werelderfgoed) verloren kunnen gaan.

> Meer over lezen? Klik hier.


- 'Schiermonnikoog, verhalen van eiland-liefhebbers'

Nadat in het voorjaar van dit jaar het boek 'Schiermonnikoog, verhalen van eiland-liefhebbers' uitkwam, kwam tevens de vraag of er een tweede deel komt. En dat komt er! Deel 2 komt uit in het voorjaar van 2019 met nieuwe verhalen en gedichten, geschreven door liefhebbers van het eiland. En rijk geïllustreerd met foto's van het eiland. Inmiddels zijn er al 25 mooie verhalen binnen en een aantal gedichten. Het wordt een mooi boek.
Meedoen met uw verhaal? Voor info, zend een mail: info@schierweb.nl 


- Grootschalige wegen-renovatie

Aannemer Stiva is gestart met een grootschalige wegenrenovatie die gefaseerd wordt uitgevoerd en enkele maanden duurt. Voorafgaand aan iedere fase worden de betreffende inwoners geïnformeerd. Begonnen is met de Oosterreeweg, het gedeelte tussen de Heereweg en de afslag F.H. Gasaustraat. De werkzaamheden hieraan duren circa drie weken.


- Nieuwe werkwijze gemeenteraad

De gemeenteraadsleden vinden het belangrijk om zich nog beter te laten informeren en burgers nog meer te betrekken alvorens beslissingen te nemen. Daarom gaat de raad op een andere manier werken. Vanaf oktober vindt er regelmatig een openbare beeldvormende raadsbijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen deskundigen, burgers en belanghebbenden toehoren en spreken. Ook kan een beeldvormende raadsbijeenkomst bestaan uit bijvoorbeeld een bezoek aan een bedrijf of terrein. Na de beeldvormende, informatieve bijeenkomst volgt de gewone raadscyclus met een opiniërende en daarna besluitvormende vergadering.


- Herfst op het eiland

De herfst is nu toch echt begonnen. Een prachtige periode om het eiland te bezoeken.
Voor een sfeerimpressie: Klik hier of op de foto.


- Kiezelwieren en het Wad

De betekenis van kiezelwieren.   Klik hier.


- Even terug naar vroeger (jaren '20 vorige eeuw)

> Meer 'Uit de Oude Doos'? Klik hier of op de foto.


- Hotel De Tjattel krijgt nieuwe eigenaar

Met ingang van 1 oktober wordt hotel De Tjattel overgenomen van Gerda en Dennis du Saar door de familie Blok. Vanaf 15 oktober volgt er een verbouwing. Rond de kerstdagen wordt het pad heropend onder de naam 'De Vier Dames'.


- Vanaf 4 oktober: Film 'Wad'

Vanaf 4 oktober is de film 'Wad' te zien in de bioscoop. De film benadrukt nog eens hoe mooi de Waddenzee is. Urenlang zaten de cameramensen op en krukje zeehonden te spotten. Of vanuit een schuilhutje slechtvalken te bespieden. De makers - onder wie Ruben Smit, bekend van 'De Nieuwe Wildernis' (foto onder) - filmden op de grote eilanden, op het vasteland en op onbewoonde zandplaten - soms plekken waar wij niet mogen komen. Hun engelengeduld leverde indrukwekkende beelden op meshelften ('scheermesjes') die zichzelf pijlsnel de grond in boren, bergeenden die broeden in konijnenholen en de uitgestrekte kwelders van Holwerd. En ook van steltlopers die honger hebben en van arctische omstandigheden op Ameland. Aanbevolen film!


- Naam nieuwe informatiecentrum: 'Het Baken'

Een eerder gedane oproep in de eilander Dorpsbode om een naam te bedenken voor het nieuw te bouwen informatiecentrum (bezoekerscentrum) aan de Reeweg, leverde 51 namen op. De jury heeft gekozen voor de naam: 'Het Baken'. De naam werd zowel ingezonden door Riky Alers als door Sytze Schut.


- 'Koningshuis' tijdelijk expositieruimte

'Kom op Verhaal' heeft drie maanden lang de beschikking gekregen over het 'Koningshuis' in het centrum van het dorp. Dit huis werd tot voor kort bewoond door oud-schoolhoofd Henk Koning die er minutieus de eilander cultuur bewaakte en vanaf zijn bankje voor het huis menig verhaal vertelde. Komende maanden zal het Koningshuis als het ware een ode brengen aan de eilander cultuur. Zo is er onder meer het kastje van het Vredenhof te zien, bracht de familie Talsma allerlei foto's en relieken van de walvisvaart naar het Koningshuis en heeft de strandpalententoonstelling een nieuw plekje gekregen. Filmhuis aan Zee vertoont korte documentaires in de oude studeerkamer.

Cultuurhistorische vereniging 't Heer en Feer bracht de tentoonstellingen op uiterst liefdevolle wijze voor Kom op verhaal samen. Het Koningshuis is dagelijks van 15.00 tot 17.30 uur open. Een bezoek meer dan waard!

Foto onder: Henk en Annie voor hun huis voordat zij naar de vaste wal vertrokken.


>> Zie ook onze altijd actuele agenda. Klik hier.


- Het toekomstige onderkomen voor de monniken

Het huidige 'Herberg Rijsbergen' wordt de plek waar de monniken zich na 15 januari 2019 gaan vestigen. Nu wonen ze nog tijdelijk in een woning in het dorp. Tot begin 2019 blijft Rijsbergen in gebruik als hotel. Op uitnodiging van de huidige uitbaters van herberg Rijsbergen kregen de monniken een rondleiding door het gebouw. De broeders waren onder de indruk. De monniken willen er na het vertrek van de uitbaters snel gaan wonen.

> Meer lezen over de monniken? Klik hier.