Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Film 'Wad'

De film WAD staat op stapel. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een film die de bijzondere esthetische kanten van het gebied laat zien. Een film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots het gebied is. Een film die voor eens en voor altijd laat zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is.


- Koninklijke Onderscheiding voor Henri Vlasma

Op 14 juli j.l. werd Henri Vlasma tijdens de jaarlijkse korpsavond van de eilander brandweer verrast door een bezoek van burgemeester Ineke van Gent. Henri nam na 25 jaar trouwe dienst afscheid van de brandweer. Daarvoor ontving hij een Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau).
Foto: Gemeente Schiermonnikoog


- Hoe gaat het nieuwe informatiecentrum heten?

Op 5 juli vond een bewonersavond plaats over het voorlopig ontwerp van het nieuwe informatiecentrum van Natuurmonumenten en de VVV, locatie Reeweg 9. Veel mensen hebben ideeën over mogelijke nieuwe namen voor dit nieuwe (bezoekers) centrum. Twee namen die zijn genoemd: 'Eilander Ambassade' en 'Eilandhuis'. Vindt u een van deze namen geschikt of heeft u zelf een naam in gedachten? Uw mening of naam insturen kan tot en met aanstaande vrijdag. Klik hier.

Voorwaarden voor een nieuwe naam:
- de naam dient maatschappelijk aanvaardbaar te zijn
- de naam is niet in strijd met de identiteit van NM en VVV
- de naam moet goed leesbaar zijn en goed uit spreken
- leestekens worden niet weergegeven


- Inschrijving tweede zonnedak 

De eilander energiecoöperatie De Sintrale heeft de inschrijving geopend voor haar tweede zonnedak op de koeienstal van Boerderij Eureca. Inschrijving staat open voor inwoners van het eiland en voor bezitters van zomerhuisjes. Ook ondernemers kunnen deelnemen. Voor info / aanmelden: Klik hier.


- Drones en het eiland

Wethouder Erik Gebrands begrijpt dat toeristen het leuk vinden om met drones mooie beelden te maken van het eiland. Maar er moet ook aan de medemens gedacht worden. Als er over het strand gevlogen wordt is dat niet prettig voor degenen die op het strand verblijven. Badgasten zijn welkom, maar dan liever zonder drones. De gemeente gaat daarom extra voorlichting geven op de veerboten naar het eiland. Een particulier droneverbod instellen kan Schiermonnikoog niet, want dat is een taak van de rijksoverheid. 


- Genieten van verhalen van eiland-liefhebbers

Schiermonnikoog kent vele liefhebbers die de rust, de ruimte en de prachtige natuur waarderen. In het boek 'Schiermonnikoog, verhalen van eiland-liefhebbers' vindt u 80 verhalen en 11 gedichten, geschreven door mensen die het eiland in hun hart verpand hebben. Een heerlijk boek voor tijdens de vakantie op het eiland of om thuis nog eens rustig na te lezen. 

> Voor info en/of bestellen: Klik hier of op de foto.
    

En... in voorjaar 2019 verschijnt er een vervolg!
In het voorjaar van 2019 verschijnt deel 2 van 'Verhalen van eiland-liefhebbers'. Met nieuwe verhalen en nieuwe foto's! Bent u liefhebber van het eiland? Deel dan ook uw ervaringen, belevenissen enz. met andere liefhebbers. Er is geen limiet aan het aantal woorden. Inzenden van uw tekst (liefst als bijlage per mail) kan tot einde februari 2019 via mail: Klik hier. Dit is ook het mailadres voor eventuele vragen. Doet u mee?


- Ook verliefd op de Wadden?

Ook verliefd op de Wadden?
Steun dan ook de Waddenvereniging.
Klik hier voor meer informatie.


- Oude watertoren terug in eilander handen

De sterk vervuilde .(oorspronkelijk 'witte') watertoren op het eiland is terug in eilander handen. De Stichting 'Behoud Zuidertoren' heeft de voormalige vuurtoren gekocht van de KPN. KPN blijft de toren als zendmast gebruiken. De stichting als nieuwe eigenaar neemt de verplichting op zich om te toren schoon te maken en te restaureren.

In de toren zal een kleine expositieruimte worden ondergebracht. Over de aankoop van de toren is twee jaar onderhandeld. Tegelijkertijd speelde het initiatief van enkele eilanders om de toren schoon te maken en het buitenterrein een opknapbeurt te geven. De renovatie van de toren staat gepland in de zomer van dit jaar. En aan het opknappen van de toren kunt u meedoen!

> Steun ook de werkzaamheden aan de witte toren! Klik hier voor info.


- Bussen rijden een jaar langzamer op het eiland

De gemeente Schiermonnikoog is een proef van een jaar gestart, waarbij de bussen slechts 20 km. per uur mogen rijden. Buiten het centrumgebied 25 km en op sommige plekken 30 km. per uur. Twee maanden voordat de proef afloopt wordt een en ander met de provincie Friesland en busvervoerder Arriva geëvalueerd. Doel van de proef is om na te gaan of eilanders op deze manier minder hinder hebben van de trillingen die de (zware) elektrische bussen veroorzaken. De gemeente hoopt dat ook bestuurders van vrachtwagens zich aan de nieuwe snelheid gaan houden.


- Kunstmatige riffen voor oesters via 3D printer

Sinds kort groeien zo'n 20 kilometer ten noorden van het eiland oesters op kunstmatige riffen. Deze riffen zijn geprint met een 3D printer. De kunstmatige riffen zijn daar op een diepte van 20 meter aangelegd door het Wereld Natuurfonds. Doel is het bevorderen van de terugkeer van de platte oester. Het Wereld Natuurfonds heeft 6000 kilo oesters op de geprinte riffen geplaatst en werkt samen met Wageningen Marine Research en ARK Natuurontwikkeling. Een tweede locatie wordt het Gemini Windpark in het diepe deel van de Noordzee. Daar zullen 1000 kilo oesters en proefkooien worden geplaatst. Het is de eerste poging op de Noordzee om een oesterbank te ontwikkelen in een windmolenpark.


>> Zie ook onze altijd actuele agenda. Klik hier.


- Gezonde toekomst voor boerenbedrijven op eiland en de natuur

Boeren, Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog hebben op 19 mei een overeenkomst getekend voor een gezonde toekomst voor de zeven boerenbedrijven en de natuur op het eiland. De huidige melkveehouders lopen met hun intensieve bedrijfsvoering tegen milieugrenzen aan. Na een uitvoerige analyse en planvorming door het Louis Blok Instituut hebben de partijen besloten om samen te werken aan een nieuw economisch perspectief voor de boeren, met een lagere milieubelasting (oa minder koeien) en een rijkere natuur in de eilander polders. De eilander partijen die deze overeenkomst hebben ondertekend zien de ontwikkeling op het eiland als een belangrijk voorbeeld voor de aanpak en de richting van de verduurzaming van de landbouw.

Zo heeft melkveehouder Peter Visser op het eiland zijn bestand van koeien in vier jaar teruggebracht teruggebracht van 75 naar 55 dieren. Met het verkleinen van de veestapel loopt hij vooruit op de gemaakte afspraken. Doel van het houden van minder koeien op het eiland is de stikstofuitstoot met 35% te verlagen. Om het inkomensgat op te vullen zijn er plannen om de 3 miljoen kilo melk te verwerken tot kaas. De boeren zijn hierover in gesprek met Friesland Campina. Op het dak van zijn boerderij plaatste Visser 750 zonnepanelen. De nieuwe stal kan zo in de komende 15 jaar worden afgeschreven. En hij bouwt de recreatietak (overnachtingen) van zijn bedrijf verder uit.


- 18 en 21 augustus: SolarLive op het eiland

SolarLive is een non-profit project dat Emiel Veldhuis uit Zwolle al jarenlang uitvoert. Met speciale zon- en nachttelescopen gaat hij op pad om mensen de wondere wereld boven te laten zien. 

SolarLive heeft speciale zontelescopen om op een leuke en veilige manier naar de zon te kijken. De telescoop heeft speciale filters zodat je waterstofwolken langs de zonnerand kunt zien, Protuberansen genaamd en ook Zonnevlekken en misschien wel een Zonnevlam. Wat dit zijn en hoe ze ontstaan, dat wordt uitgelegd achter de telescoop. De zonnetelescoop staat op 18 augustus bij Camping Seedune van 11.00 - 14.00 uur.

De nachttelescoop is een 20 cm. Schmidt-Cassegrain telescoop en hiermee kun je tijdens de sessies niet alleen prachtig de kraters op de Maan en de ringen van de planeet Saturnus zien, maar ook mooi gekleurde dubbelsterren en nevels in de Melkweg zien. De nachttelescoop staat op 21 augustus bij- Camping Seedune van 22.00  01.00 uur.


- Het toekomstige onderkomen voor de monniken

Het huidige 'Herberg Rijsbergen' wordt de plek waar de monniken zich na 15 januari 2019 gaan vestigen. Nu wonen ze nog tijdelijk in een woning in het dorp. Tot begin 2019 blijft Rijsbergen in gebruik als hotel. Op uitnodiging van de huidige uitbaters van herberg Rijsbergen kregen de monniken een rondleiding door het gebouw. De broeders waren onder de indruk. De monniken willen er na het vertrek van de uitbaters snel gaan wonen.

> Meer lezen over de monniken? Klik hier.