Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Nieuw boek in de maak

Er is een nieuw boek over Schiermonnikoog in de maak. Een boek vol verhalen van en over het eiland geschreven door liefhebbers van het eiland. Nauwelijks was dit aangekondigd of de eerste verhalen kwamen binnen. En inmiddels staat de teller op 16 verhalen en zijn er nog veel toezeggingen van schier liefhebbers die aan het schrijven zijn. Ook uw verhaal is welkom. Herinneringen, belevenissen enz. met het eiland in de hoofdrol. Er is geen limiet aan het aantal woorden en inzenden kan tot einde van de maand april. Doet u ook mee?

> Voor eventuele vragen en/of inzenden: Klik hier (mailadres).


- Best veel water op het eiland

Er ligt best veel water momenteel op het eiland. En niet alleen op het wad...
Foto's ingestuurd door Jeroen en Ingrid Visser.

Foto onder: Harry AB


- Even wegmijmeren


- Resultaten enquête 'Ruiterpaden en paard rijden'

De resultaten van de enquête 'Paard rijden op Schiermonnikoog' zijn bekend.
> Klik voor de uitslag hier.


- Nieuwbouw van 10 appartementen

Om te voldoen aan de grote behoefte aan woonruimte op het eiland, wordt een nieuw te bouwen appartementencomplex op eigen grond gerealiseerd aan de Langestreek 11. Het betreft tien appartementen die bestemd zijn voor permanente bewoning en die in eerste instantie aangeboden worden aan inwoners van het eiland. De realisatie vindt plaats door Residentia Makelaars.


- Bijeenkomst bestemmingsplan dorp

Op donderdag 8 februari gaat de gemeente met bewoners van het eiland in gesprek over het nieuwe bestemmingsplan voor het dorp Schiermonnikoog. Er komt een middag- en avondsessie. Nadere informatie volgt nog op deze pagina.


- Voorproefje nieuwe film over het Wad

Hierbij een voorproefje van de nieuwe natuurfilm 'Wad; leven op de grens van water en natuur'. Als eerste filmploeg wist de crew van Ruben Smit Productions nog niet eerder gefilmde beelden te vangen, zoals de geboorte van de zeehonden en het onderwaterleven in de Waddenzee.

Met de nieuwste filmtechnieken weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Zoals elke film van natuurfilmer en ecoloog Ruben Smit heeft ook 'Wad; Leven op de grens van water en natuur" het pure natuurverhaal voorop staan; leidende karakters in de film zijn de grijze zeehond, de slechtvalk en de bergeend. Maar juist de benadering vanuit het ecosysteem waarbij alles met alles te maken heeft is uniek.

Ruben Smit: 'Deze film overtreft mijn verwachtingen, vooral dankzij de waanzinnige beelden die we hebben weten te maken. Zoals de geboorte van de zeehonden, maar ook het enige grondnest van de slechtvalk in Nederland en niet te vergeten het onderwaterleven van de natuurlijke riffen in de Waddenzee. Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen staan wat wij allemaal in beeld hebben gebracht!'.

 

De crew van de wadfilm heeft de meeste opnames er nu op zitten. Komend half jaar wordt besteed aan de montage van de film die in het najaar van 2018 tijdens Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van Europa in première gaat. 


- Expositie: 'Trouwe wachters op Schiermonnikoog'

Al sinds 1868 staan er strandpalen op het eiland. Aanvankelijk waren dat slechts 6 palen, maar in de loop van de tijd groeide dat aantal tot 288. Momenteel staat er nog slechts de helft van die palen. Voor de Rijkswaterstaat hebben ze geen functie meer.    

De strandpalen hebben een cultuurhistorische waarde. Bovendien helpen ze gasten en eilanders nog steeds bij de oriëntatie en bij het doen van meldingen in geval van calamiteiten. De expositie in het Bezoekerscentrum heeft tot doel om de waarde van de strandpalen onder de aandacht te brengen.

 

De expositie is een samenwerking tussen de eilander schildersgroep ‘De Kwast’ en de ‘Cultuurhistorische Vereniging ’t Heer en Feer’.

De combinatie van schilderijen en historische documenten is verrassend. De schilderijen brengen een ode aan de strandpalen en de historische documenten laten zien hoe in de loop van de tijd de strandpalen steeds belangrijker werden voor het eiland. Hun belangrijkste waarde is dat ze dienen als alarmsysteem voor het kustbeheer.

 

In 2018 is het precies 150 jaar geleden dat de eerste strandpalen op het eiland zijn geplaatst. De expositie vertelt het verhaal van de strandpalen in de afgelopen anderhalve eeuw. Bij de opening van de expositie is door de auteur van het themaboekje en initiator van de expositie (Harry Alers) aan burgemeester Ineke van Gent een exemplaar van het themanummer uitgereikt.

Op 25 januari staat de Gedichtendag op het eiland in het teken van 'strandpalen'.
Boekhandel Kolstein heeft speciaal hiervoor de bundel 'Van paal tot paal' van dichter Bert Lever opnieuw uitgebracht. Tijdens de Gedichtendag op 25 januari is Bert Lever aanwezig in de eilander bibliotheek van 10.30 tot 12.00 uur. > De gedichtenbundel bestellen? Klik hier.


- Kom op Verhaal 

De werkgroep ‘Kom op Verhaal’ organiseert in 2018 bijzondere activiteiten op Schiermonnikoog waarbij kunst, cultuur en identiteit centraal staan. U kunt in 2018 uitzien naar een kunstfestival, diverse voorstellingen en optredens, eilandfilms, lezingen & verhalen en een waar juttersfeest.

Kom, bekijk de wereld eens door de ogen van de eilanders. Voel, hoe het tij ons ritme bepaalt. Zie, met hoeveel moois we omringd zijn. Ga eens zitten, onthaast je, dan vertellen wij een verhaal!  Hiermee willen we laten zien hoe bijzonder ons eiland is. Een gemeenschap van o.a. jutters en redders, van verhalenvertellers en kunstenaars op een unieke plek in Friesland. 
Welkom op ons magische eiland…