Nieuws

> activiteiten  (overzicht)           > agenda  (incl. excursies) 


- Succesvol boek met verhalen van eiland-liefhebbers

Het onlangs uitgekomen boek 'Schiermonnikoog, verhalen van eiland-liefhebbers' mag zich in grote belangstelling verheugen. Op 245 pagina's 80 verhalen en 11 gedichten, geschreven door liefhebbers van het eiland. Herinneringen, ervaringen en meer. Heer leesbaar en gevarieerd. Het boek kost 22,95 Euro (excl. 1,95 Euro verzendkosten). Mooi voor tijdens uw verblijf op het eiland en... thuis aan de vaste wal! Als u nu bestelt, heeft u het boek binnen 3 a 4 dagen keurig in huis. Alvast veel leesplezier!

Voor meer info en/of  bestellen: Klik hier of op de foto links.


- Gezonde toekomst voor boerenbedrijven op eiland en de natuur

Boeren, Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog hebben op 19 mei een overeenkomst getekend voor een gezonde toekomst voor de zeven boerenbedrijven en de natuur op het eiland. De huidige melkveehouders lopen met hun intensieve bedrijfsvoering tegen milieugrenzen aan. Na een uitvoerige analyse en planvorming door het Louis Blok Instituut hebben de partijen besloten om samen te werken aan een nieuw economisch perspectief voor de boeren, met een lagere milieubelasting en een rijkere natuur in de eilander polders. De eilander partijen die deze overeenkomst hebben ondertekend zien de ontwikkeling op het eiland als een belangrijk voorbeeld voor de aanpak en de richting van de verduurzaming van de landbouw.


- Vier nieuwe herten voor eilander kinderboerderij

Vier (4 jarige) herten uit het hertenkamp van Surhuisterveen hebben een plekje gekregen in de eilander kinderboerderij. Op de foto twee van de dieren net na hun aankomst.


- Houdt u van griezelen?

Onlangs is in 'It aude kolonyhus' aan de Badweg het rariteitenkabinet 'Gribus' heropend. Niet echt te omschrijven, dus... als u op het eiland bent: Neem er zeker een kijkje.
Foto's: Rene Plasschaert (tijdens de her-opening)
 


- Tweede kloosterorde op het eiland?

Een tweede kloosterorde zou zich wel wil vestigen op het eiland. Het betreft twee karmelieten (Hein Blommestijn (74) en Jos Huls (58) die in het huidige, tijdelijke onderkomen van de Cisterciënzer monniken, graag een Huis van Karmel willen vestigen. Het huis op de hoek van de Langestreek en Gratia Suzannestraat komt vrij op het moment dat de al op het eiland wonende Cisterciënzer monniken hun intrek gaan nemen in het pand van Hotel Rijsbergen. Zie ook artikel verderop deze pagina.


- Waddenvereniging lanceert nieuw platform: Ons Getij

De Waddenzee is een uniek gebied met mondiale waarde. Staan we daar genoeg bij stil? Met deze vraag in ons achterhoofd heeft de Waddenvereniging een nieuw platform gelanceerd: Ons Getij. Daarin wordt het verhaal verteld over ’s werelds grootste aaneengesloten intergetijdengebied.

Hoe verleidelijk het ook mag zijn om alles uit het wad te trekken wat er in zit, er komt een punt dat we te ver gaan. En dat willen wij voorkomen. 
Wat u zoal leest op dit nieuwe platform? Nieuws en actualiteiten, achtergrondverhalen (over mens, dier en bodem), science based blogs van professionals in begrijpelijke taal, columns en acties. En dat alles over thema’s die te maken hebben met: klimaat, gaswinning, milieu en de Wadden. > Meer lezen? Klik hier!


- Wat te doen met gebaggerde slib?

Het baggeren van slib bij de veerhaven en jachthaven is nodig om dichtslibben van de vaargeulen te voorkomen. De gemeente zou het gebaggerde slib het liefst storten langs de zeedijk. Dat is goedkoper dan het storten van slib in stromend water en kan nieuwe natuur opleveren. Drie groeperingen op het eiland hebben bezwaar gemaakt tegen de nieuwe beheerplannen. De Raad van State doet binnenkort uitspraak. 


- Zonnepanelen

Op 30 mei starten de firma's Vlasma en ASN uit Dokkum met de montage van 204 zonnepanelen op het dak van de werktuigenschuur van 'Hagen/Eureca'. Op 1 juni zal burgemeester Ineke van Gent om 15.00 uur de collectoren feestelijk in gebruik stellen. Het dak is een initiatief van de eilander Energie coöperatie 'De Sintrale'.


- Paul de Leeuw op 16 juni op het eiland

Op 16 juni geeft Paul de Leeuw op het eiland een tryout-voorstelling van zijn theaterprogramma 'Vette Pech'. Een avond hilarische, ontroerende verhalen, improvisaties en kleine liedjes. Samen met pianist Miguel Wiels is er ook ruimte voor muzikale improvisaties met het publiek.
> Voor kopen ticket: Klik hier.


- 18 en 21 augustus: SolarLive op het eiland

SolarLive is een non-profit project dat Emiel Veldhuis uit Zwolle al jarenlang uitvoert. Met speciale zon- en nachttelescopen gaat hij op pad om mensen de wondere wereld boven te laten zien. 

SolarLive heeft speciale zontelescopen om op een leuke en veilige manier naar de zon te kijken. De telescoop heeft speciale filters zodat je waterstofwolken langs de zonnerand kunt zien, Protuberansen genaamd en ook Zonnevlekken en misschien wel een Zonnevlam. Wat dit zijn en hoe ze ontstaan, dat wordt uitgelegd achter de telescoop. De zonnetelescoop staat op 18 augustus bij Camping Seedune van 11.00 - 14.00 uur.

De nachttelescoop is een 20 cm. Schmidt-Cassegrain telescoop en hiermee kun je tijdens de sessies niet alleen prachtig de kraters op de Maan en de ringen van de planeet Saturnus zien, maar ook mooi gekleurde dubbelsterren en nevels in de Melkweg zien. De nachttelescoop staat op 21 augustus bij- Camping Seedune van 22.00  01.00 uur.


- Windparkgebieden ten noorden van de Waddeneilanden

Het kabinet heeft plannen voor drie nieuwe windparkgebieden op de Noordzee. Een van die gebieden ligt ten noorden van de Waddeneilanden. Burgemeester Ineke van Gent: "Het kabinet kiest hiermee voor een forse impuls in duurzame energie". Van Gent hoopt dat daarmee de eventuele gaswinning boven Schiermonnikoog ook van de baan is. "Eerder hebben wij uitgesproken dat gaswinning niet de toekomst heeft en niet meer van deze tijd is. Wij kiezen voor duurzame energie nu en in de nabije toekomst".


- Het toekomstige onderkomen voor de monniken

Het huidige Herberg Rijsbergen wordt de plek waar de monniken zich na 15 januari 2019 gaan vestigen. Nu wonen ze nog tijdelijk in een woning in het dorp. Tot begin 2019 blijft Rijsbergen in gebruik als hotel. Op uitnodiging van de huidige uitbaters van herberg Rijsbergen kregen de monniken onlangs een rondleiding door het gebouw. De broeders waren onder de indruk. Het personeel van Herberg Rijsbergen is op 9 februari ingelicht. De monniken denken er na het vertrek van de uitbaters snel te kunnen gaan wonen.

> Meer lezen over de monniken? Klik hier.   > Persbericht over het nieuwe onderkomen? Klik hier.


- Kom op Verhaal 

De werkgroep ‘Kom op Verhaal’ verzorgt dit jaar bijzondere activiteiten op Schiermonnikoog waarbij kunst, cultuur en identiteit centraal staan. Met onder meer een kunstfestival, diverse voorstellingen en optredens, eilandfilms, lezingen & verhalen en een waar juttersfeest.