Activiteiten op 't eiland 


> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Vandaag: Dag van het Nationaal Park

Vandaag is het de Dag van het Nationaal Park. Thema dit jaar: 'Cultureel erfgoed, het zit in onze natuur'. Er zijn diverse activiteiten. Zo is er een fietstocht met verhalen over karakteristieke cultuurhistorische elementen in het landschap. Deelname kost 8,- Euro. Leden van Natuurmonumenten betalen 5,- Euro. Aanmelden bij het Bezoekerscentrum of klik hier.

Vanavond is er in Hotel Duinzicht een lezing over de strandpalen op het eiland. De lezing begint om 20.00 uur en de entree is gratis.


- Leerlingen Weekendschool op het eiland

Dit weekend zijn de leerlingen van de Weekendschool Baljee uit Leeuwarden te gast op het eiland. De kinderen krijgen een heerlijk weekend weg om het eiland te ontdekken. Dit project is een samenwerking tussen de VVV Schiermonnikoog en Weekendschool Baljee. De Weekendschool biedt kinderen van 10 tot 14 jaar die van huis uit minder mogelijkheden en kansen hebben een bredere kijk op de wereld en hun eigen toekomst. 


- 30 mei: Broeder Paulus vertelt

Broeder Paulus gaat met u in gesprek over het leven als monnik op het eiland. Locatie: Bibliotheek. Aanvang: 10.30 uur. De toegang is gratis.


- Lekker lezen

Lezen (online) in de vakantie op het eiland? Dan is er de Vakantiebieb. Deze app geeft kinderen vanaf 1 juni toegang tot ruim 30 jeugd-e-books van bekende kinderboekenauteurs. Volwassenen kunnen vanaf 1 juli terecht bij de Vakantiebieb. En: je hoeft er geen lid van de bibliotheek te zijn. Op 31 augustus sluit de Vakantiebieb haar deuren.

En een echt 'Schier-boek' voor uzelf? Dat kan met het boek 'Schiermonnikoog, verhalen van eiland-liefhebbers'. Mooi als herinnering aan het eiland!

Onlangs verschenen. Met tachtig verhalen en 11 gedichten geschreven door liefhebbers van het eiland. > Meer weten? Klik hier of op de foto.


- 1 en 2 juni: Muziek- en Zangfestival

Op 1 en 2 juni vindt het (alweer 61e) Muziek- en zangfestival plaats op het eiland. Locaties: de Muziekkoepel aan de Reeweg, de Got Tjark en het Cultureel Ontmoetingscentrum. Deelname van muziekverenigingen en koren uit het hele land. 

Programma:
Vrijdag 1 juni:

Vanaf 20.00 uur deelname van 6 korpsen in het COS en van 7 koren in de Got Tjark.
Zaterdag 2 juni:

Korpsen vanaf 08.00 uur en koren vanaf 08.30 uur.
Deelname van 28 korpsen in het COS. En 24 koren in de Got tjark.
van 09.00 tot 17.00 uur: verenigingen brengen een programma in de muziekkoepel aan de Reeweg.


- 3 juni: Concert organist Bert Wisgerhof

Op zondagavond 3 juni geeft organist Bert Wisgerhof een concert in het Cultureel Ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Bert speelt muziek uit de Renaissance, Barok en de Romantiek. Aanvang: 20.00 uur. Entree 7,- Euro. Kaartverkoop aan de zaal.


- 16 juni: Concert Michael Grube

Violist Michael Grube geeft een concert in de St. Egbertkapel aan de Badweg. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 10,- Euro. Kaartverkoop aan de zaal. Michael Grube speelt onder meer werken van Tartini, Paganini en Bach.


- 16 juni: De Schiere Muziek Ronde

Muziek op diverse locaties vanaf 13.00 uur:
- 13.00 uur: Ralph de Jongh - De Berkenplas
- 15.00 uur: For Funk - De Marlijn
15.00 uur: GG and Kid Harpin - Hotel Duinzicht
- 16.00 uur: Hasta Koka - Jachthaven
- 17.00 uur: Sweet Mary Jane - Brasserie Om de Noord
19.30 uur: Ralph de Jongh - De Ware Jacob
21.30 uur: For Funk - Het Aude Beuthus
- 22.00 uur: Arjan VanderLinde, Bart Schwertmann - Het Wantij


- 17 juni: Haring Om de Noord

De nieuwe haring wordt door Vishandel Metz naar het eiland gebracht. De muzikale omlijsting is in handen van accordeonist Daniel Metz. Ook dit keer wordt er weer een goed doel gekoppeld aan dit evenement.


- 21 juni: Schrijfworkshop 'Ontkurk de chaos'

Op donderdag 21 juni kunt u deelnemen aan de schrijfworkshop 'Ontkurk de chaos' onder leiding van Lenneke Westera. Locatie: eilander bibliotheek. Tijd: 14.30 - 17.00 uur. Deelname kost 15,- Euro. Voor aanmelden: 06 - 289 612 154. Of klik hier.

In deze workshop gaat het om associëren, omkeren, verrassen, vragen stellen, dingen onderuit halen. Je ontkurkt de innerlijke en uiterlijke chaos van je eigen leven en laat zo je creativiteit helemaal toe. En... neem je fiets mee want we gaan naar buiten!


- 23 juni: Verhaal in de Pluktuin

Onder het genot van een kopje verse kruidenthee kunt u op 23 juni genieten van een bijzonder verhaal. Locatie: De Pluktuin naast boerderij De Branding (Heereweg 2). Aanvang: 11.00 uur. Overige data: 27 juli (14.00 uur), 18 augustus (11.00 uur) en 11 september (11.00 uur).


- 23 juni: Westerstrandtochten

Onder leiding van een gids loopt u vanaf het dorp richting dijk via de kwelder naar het Westerstrand. De gids vertelt van alles over planten, dieren, de Waddenzee en het eiland. Via het strand loopt u door naar het gereedliggende schip. Dan volgt een tocht over de Waddenzee. Eindpunt is de veerdam waar een bus klaar staat om u terug te brengen naar het dorp. De excursie duurt ongeveer 3,5 uur. Kosten: 20,- Euro voor volwassenen en 15,- Euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Data: 23 juni, 7, 8, 21 juli, 10 augustus en 8 september. Aanmelden bij het VVV-kantoor of klik hier.


- 5 juli: Eerste Struunmarkt van dit seizoen

In de periode van 5 juli t/m 30 augustus wordt op de donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur de gezellige Struunmarkt gehouden in het centrum van het dorp. U vindt er kraampjes met diverse artikelen, er is een vrijmarkt voor de kinderen en er zijn voor de kinderen leuke doe-activiteiten.


- 5 t/m 13 juli: Bouwen van reusachtige walvis

In de periode van 5 t/m 13 juli wordt er onder leiding van kunstenaar Ludy Feyen gewerkt aan de bouw van een reusachtige walvis en haar kalf. Locatie: het Wad bij de eilander jachthaven. Het is een oproep om de plastic-soup vervuiling tegen te gaan en bewust om te gaan met onze rijke zee en het leven in de zee.


- 15 juli: Tuinconcert Om de Noord

Leerlingen van het Artez Conservatorium verzorgen een tuinconcert in de overtuin van Om de Noord met traditionele Jazz standerds Jazz en Blues in een swingend jasje.


- 21 juli: Feestdag van Walfisk Mienskip

Op 21 juli is de officiële opening van 'Walfisk Mienskip' op het Wad bij de jachthaven. De opening start om 12.00 uur met de oplevering (en doop) van de gemaakte walvissen. Daarbij zang van Sita en Marije en een braderie met informatie over 'Schone Zee', een film voor jongeren, schilderen en verhalen vertellers. Om 17.00 uur een optreden van de Friese troubadour Piter Wilkens die voor deze dag een lied heeft geschreven. De toegang is gratis.


- 21 juli: Concert door Piter Wilkens

Op zaterdag 21 juli geeft Pieter Wilkens een concert in het Cultureel Ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Aanvang: 21.00 uur. Zaal open vanaf 20.30 uur. Toegang 12,50 Euro. Kaartverkoop bij de VVV op het eiland en bij de Atelierbus (strand einde Badweg). Piter Wilkens is troubadour en singer-songwriter en heeft vaak Friesland als thema. Speciaal voor dit concert heeft hij een lied geschreven over de Walfisk van Schiermonnikoog.


- 24 juli: Concert door vocaal ensemble Steeuwsaun

Het eilander vocaal ensemble Steeuwsaun geeft op dinsdagavond 24 juli onder leiding van Wim Bos een sfeervol concert in het Cultureel Ontmoetings Centrum (COS) aan de Langestreek. Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang: 20.30 uur. Toegang: 7,50 Euro. Met medewerking van pianiste Joke Borstlap en cellist Marius van Delden. Ook het prachtige orgel van het COS laat van zich horen.

Steeuwsaun verzorgt dit concert ook op 21 augustus en 8 september.


- 27 juli: Verhaal in de Pluktuin

Onder het genot van een kopje verse kruidenthee kunt u op 27 juli genieten van een bijzonder verhaal. Locatie: De Pluktuin naast boerderij De Branding (Heereweg 2). Aanvang: 14.00 uur. Overige data: 18 augustus (11.00 uur) en 11 september (11.00 uur).


- 27 t/m 29 juli: Locatietheater 'Bleekneusjes'

Van 27 t/m 29 juli kunt u genieten van een theatrale wandeling van 105 minuten. Per voorstelling is er plaats voor 150 personen Data en tijden: 27 juli om 19.00 uur; 28 juli om 11.00 uur en 15.00 uur; 29 juli om 15.00 uur. Locatie: verzamelen bij VV De Monnik (Duinpad 3). Kosten: 19,50 Euro p.p.. Kaartverkoop bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.

De voorstelling omvat herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en herinneringen van Adriaan van Dis. Het is een project vanuit de Werktheatertraditie.

- 30 juli t/m 2 augustus: Open Tennistoernooi

Van maandag 30 juli t/m donderdag 2 augustus vindt het Open Tennistoernooi 2018 plaats op het eiland. Sfeer en gezelligheid staan voorop. Er wordt een deel van de dag getennist en de wedstrijden hebben een kortere duur dan bij de geijkte toernooien, zodat er tijd overblijft voor andere activiteiten. Inschrijving staat open voor alle niveaus. > Inschrijven? Klik hier.


- 1 augustus: Start Boskalis Cleanup Tour 2018

De aftrap voor het noorden van Nederland van de Boskalis Cleanup Tour 2018 begint op Schiermonnikoog bij strandpaviljoen De Marlijn om 10.00 uur.

> Meer weten? Klik hier.


- 2 t/m 6 augustus: Afrikaanse percussie- en dansweekend

Van 2 t/m 6 augustus vindt het percussie- en dansweekend plaats.
> Voor info: Klik hier.


- 18 augustus: Verhaal in de Pluktuin

Onder het genot van een kopje verse kruidenthee kunt u op 18 augustus genieten van een bijzonder verhaal. Locatie: De Pluktuin naast boerderij De Branding (Heereweg 2). Aanvang: 11.00 uur. 


- 18 en 22 augustus: Kijken door de telescoop

Met onder meer tevens uitleg over:
- De sterrenhemel boven je tent met blote oog en verrekijker bekijken.

- Waar vind ik de planeten Mars en Saturnus?
- Makkelijk zichtbare kraters op de maan met de verrekijker bekijken.
- Meteorenzwerm Perseïden. Over vallende sterren en kijktips.
- Welke objecten zijn door de telescoop zien als het helder is?


- 19 augustus: Dixielunch bij Om de Noord

In de tuin van Om de Noord wordt een zomerse lunch geserveerd omlijst met ouderwetse dixieland muziek. Een middag vol ontmoetingen en verhalen onder de oude kersenboom.


- September: Zeekunst Festival

De eerste drie weken van september staan in het teken van een kunstfestival op het eiland. Kunstgroep SJain bundelt de creativiteit van 40 eilander kunstenaars in een kunstroute. De route voert  langs 20 locaties. Daarnaast zijn er workshops, lezingen, concerten en voorstellingen. In een kunstboekje staat info over route, informatie over de kunstenaars en beschrijvingen van de verschillende activiteiten.


- 1, 8 en 15 september: Workshop fotografie


- 1 september: Concert 'Current'

In het Cultureel Ontmoetingscentrum laten violiste Veronika Skuplik en fotograaf Foppe Schut u genieten van een act waar beeld en geluid samenkomen. Locatie: het Cultureel Ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Aanvang: 21.00 uur


-  4 en 12 september: Zee poëzie 

De zee is een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters. Maar hoe schrijf je een gedicht? Hoe vertaal je in poëtische taal de ervaring van zee en eiland? Daartoe geeft dichter Gerard Beentjes een workshop in de bibliotheek op 4 en 12 september. Tijd: van 09.30 tot 12.00 uur. Deelname kost 8,- Euro. Aanmelden en info: Klik hier (Josine Olgers).


- Masterclass Zee Schilderen in september

Atelier Schier houdt in september een Masterclass Zee Schilderen. Op 4, 5 en 6 september onder leiding van Gerda en Minne Onnes. Op 11, 12 en 13 september onder leiding van Aly van der Wal. Verblijfsarrangement in Hotel Van der Werff. Voor info: 06 - 534 660 50


- 7 en 8 september: Buitenvoorstelling van 'De Potvis'

Op het terras van paviljoen Paal 3 speelt 'De Potvis' een tragikomedie over twee zussen en hun moeder. Na de dood van hun vader en echtgenoot worden ze geconfronteerd met de keuzes die ze hebben gemaakt in hun leven. Terwijl moeder steeds meer de grip op de werkelijkheid lijkt te verliezen, worstelen de dochters met de realiteit van het bestaan.

Voorstellingen:
Try-out op vrijdag 7 september om 21.00 uur
Voorstelling op 8 september om 19.00 en 21.00 uur.
> Online ticket kopen? Klik hier.


- 11 september: Verhaal in de Pluktuin

Onder het genot van een kopje verse kruidenthee kunt u op 11 september genieten van een bijzonder verhaal. Locatie: De Pluktuin naast boerderij De Branding (Heereweg 2). Aanvang: 11.00 uur. 


- 15 september: Lezing over niet bestaande vogels

Beeldend kunstenaar en rasverteller O.C. Hooymeijer neemt u mee in zijn bijzondere wereld. Locatie: Teensmazaal van Hotel Van der Werff. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 5,- Euro. Kaartverkoop aan de zaal en bij Galerie Ogygia aan de Reeweg.


- 16 september: Opera Om de Noord

Concert door het Coco Collectief uit Den Haag met gevarieerd liedrepertoire in eigen arrangementen. Van Brahms tot Cage, Piazolla en het speciaal gearrangeerde 'Bangalore' van Rembrandt Frerichs.


- 22 september: 'Skaad oer it Waad'

Een nachtsuite van Herman Peenstra uitgevoerd bij de Bank van Banck om 19.30 uur.


- November: Wandelmaand

Traditioneel is de maand november de Wandelmaand op het eiland. Iedere week komen de vier thema's aan bod: Op pad met de boswachter, Cultuurhistorisch wandelen, Culinair wandelen en Zelf op pad.