Activiteiten op 't eiland 


> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Kom op Verhaal

 28 september, 21.00 uur: Arend Maris over de Zeevaartschool
 5 oktober, 21.00 uur: Eise Dobbinga over de veerdienst door de jaren heen. 


- Grote belangstelling voor poëziewedstrijd

Vanmiddag werden in de Got Tjark de winnaars bekend gemaakt van de poëziewedstrijd. De eerste prijs is een kunstwerk, ontworpen en gemaakt door de eilander kunstgroep SJain en een dinerbon van restaurant Ambrozijn ter waarde van 150 Euro. De tweede prijs is een grote afdruk van een foto, gemaakt door Romy Dam met een gedicht van Gerard Beentjes. De derde prijs is een eilander boekenpakket van Boekhandel Kolstein. De belangstelling voor deze poëziewedstrijd was groot. Er werden maar liefst 255 gedichten ingestuurd. Veertig daarvan zijn gebundeld. Uit die veertig gedichten maakte de jury de selectie voor de 1e t/m de 3e prijs. Nadere informatie over de winnaars volgt nog.


- Vanavond: 'Skaad oer it Waad' in het COS

Een nachtsuite van Herman Peenstra uitgevoerd in het COS aan de Langestreek om 19.30 uur. De uitvoering stond aanvankelijk gepland bij de Bank van Banck, maar is vanwege de weersomstandigheden verzet naar het Cultureel Ontmoetings Centrum.


- Morgen: Gyas Waddenrace voor het Longfonds

Morgen vindt er een roei-race plaats van Lauwersoog naar Schiermonnikoog ten bate van het Longfonds. Een zeewaardige roeiboot met vier roeiers neemt het op tegen de veerboot. De start is bij de haven van Lauwersoog om 10.00 uur. Verwachte aankomsttijd bij de veerdam van Schiermonnikoog omstreeks 10.45 uur.


- Expositie in de Aude Hynjerschuun

Bezoek ook de expositie in de Aude Hynjerschuun aan het Van der Molenpad 13. U vindt er werk van Aefke Taekema, Folkert Abma, Ilja Zonneveld en Harm Carrette. De expositie is onderdeel van de eilander Kunstroute tot 22 september. Te zien woensdag tot en met zaterdag van 14.00 - 17.00 uur.


- 25 september: Wijnproeverij

Eelke van der Heide neemt u mee in de wereld van de wijn tijdens zijn proeverij. U proeft karakteristieke wijnen en er komen enkele lekkernijen uit het streekgebied op tafel. Locatie: Kleur aan Zee (Langestreek 15). Tijd: van 20.30 - 22.30 uur. Deelname kost 27,50 Euro.
Voor aanmelden: Klik hier.


- Vanaf 26 september: Expositie werk Jan Loman

Van 26 september tot 17 oktober is in Landal Vitamaris een expositie te zien met werken van Jan Loman. Op 1 oktober wordt in het Dorpshuis de film 'Stiller om de Noord' van Jan Loman vertoond. Aanvang: 16.15 uur met voorafgaand een inleiding door Thom Verheul.


- 29 sept. t/m 4 oktober: Int. kamermuziekfestival

Nog slechts enkele kaarten beschikbaar: Klik hier.


- In oktober: Volop activiteiten voor kinderen en jongeren

Lytje Willem zorgt in de maand oktober weer voor bruisende activiteiten voor kinderen en jongeren. Klik hier of op logo voor de agenda.

De activiteiten zijn aldaar met LW aangegeven.


- November: Wandelmaand en trekvogeltelling

Traditioneel is de maand november de Wandelmaand op het eiland. Iedere week komen de vier thema's aan bod: Op pad met de boswachter, Cultuurhistorisch wandelen, Culinair wandelen en Zelf op pad.

Onder leiding van de boswachter kunt u op zoek naar herfstvogels.
Data: 3, 10, 20 en 24 november. Duur van de excursie: 2 uur. Deelname kost 9,- Euro (leden NM 7,50 Euro). Startpunt: Bezoekerscentrum. Aanmelden? Klik hier.- November: 'Gluren bij de buren'

Hoe leven sommige eilandbewoners? Op de data 5, 12 en 19 november komt u het te weten. Zes eilanders stellen hun huis open voor u. Het zijn: Joke Folmer, Ab Pieperiet, Kees van der Wal, mevrouw Hauer, Maaike van Boven en Els Teensma. Onder leiding van Christa van der Wal bezoekt u de huizen.
Tijden: 20.00 - 21.30 uur. Start wandeling bij het VVV-kantoor.
Deelname kost 9,- Euro (voor leden Natuurmonumenten 7,50 Euro).
> Aanmelden / reserveren: Klik hier.


- 3 en 24 november:
  Wandeling in het teken van kunstenaar Jan Loman

Kunstenaar Jan Loman hield veel van het eiland. Jan Loman was dichter, fotograaf, beeldkunstenaar en vormgever. Tijdens een twee uur durende wandeling geeft een gids u uitleg over betekenis en achtergrond van de haiku's die Loman schreef en vertelt de gids over het leven van Loman en over de natuur en het leven op het eiland. Data: 3 en 24 november. Start bij het VVV-kantoor. Deelname kost 9,- Euro (leden van Natuurmonumenten betalen 7,50 Euro). Aanmelden bij het kantoor van de VVV of online: Klik hier.


- Rondje Cultuur Historie

Op 4, 11, 15, 18 en 25 november kunt u onder leiding van Hilbert de Vries een wandeling maken door het dorp en omgeving. Hilbert vertelt u over geschiedenis, taal, bewoners en cultuur van het eiland. Tijd: van 13.00 - 15.00 uur. Deelname kost 9,- Euro (leden Natuurmonumenten 7,50 Euro. De start is bij het VVV-kantoor aan de Reeweg. Aanmelden bij het VVV-kantoor.


- 10 november: Devil's Trail

Devil's Trail is een serie uitdagende tochten. De route is bijna geheel onverhard. Er zijn twee afstanden:  30 km en 15 km. Meer weten? Klik hier.


- 10 november: Bunkertocht 'Atlantikwall 1949 - 1945'

Tijdens de wandeling komt u langs de bunkers van de Atlantikwall en krijgt u informatie. Startpunt: Bunker de Wassermann. Tijd: 13.00 - 15.30 uur. Deelname kost 8,50 Euro (leden Natuurmonumenten: 7,- Euro). Reserveren? Dat kan bij het VVV-kantoor aan de Reeweg of inline: klik hier.


- 14 en 27 november: Sterren kijken

Meer weten over het heelal en sterrenbeelden leren herkennen? Dat kan op 14 en 27 november. Vooraf krijgt u in het Bezoekerscentrum een inleiding over sterren, planeten, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Daarna naar buiten om de sterrenbeelden in het echt te zien. Tijd: van 20.00 - 21.30 uur. Deelname: 9,- Euro (leden Natuurmonumenten 7,50 Euro). Aanmelden bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.