Activiteiten op 't eiland 

> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Op stap met natuurkenner Kees van der Wal

Iedere donderdagmiddag kunt u op stap met natuurkenner Kees van der Wal. Een boeiende excursie van circa 2 uur, zowel te fiets als te voet. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Bezoekerscentrum. Zelf meenemen: fiets en verrekijker. Verrekijkers ook te huur bij het Bezoekerscentrum. Reserveren? Aan de balie van het VVV-kantoor (Reeweg 5). > Meer excursies? Klik hier.


- Cultuur historische dorpswandeling op de woensdagen

Tot 27 september neemt eilandergids Arend Maris u iedere woensdagmiddag graag mee voor wandeling door het dorp. U krijgt tijdens de wandeling van circa 2 uur van alles te weten over heden en verleden van het eiland. Start bij het VVV kantoor, steeds om 14.00 uur. Deelname: volw. 8,- Euro; kinderen 6 t/m 12 jaar: 5 Euro. Aantal deelnemers maximaal 20.  > Reserveren aan de balie van het VVV kantoor *
> Meer excursies? Klik hier.
* tevens excursie op 18 en 25 oktober. Geen excursie op 17 mei.


- Wadexcursie o.l.v. eilander Thijs de Boer

Met eilandergids het wad op. U maakt fysiek kennis met het wad, krijgt informatie over het ontstaan, het tij, dieren en planten en meer. Greep en schepnet gaan mee om onder meer wormen, weekdieren en garnalen te vissen en te bekijken. Startpunt excursie en vooraf reserveren: VVV-kantoor aan de Reeweg. Nodig: laarzen (ook te huur bij het Bezoekerscentrum) of hoge gymschoenen en een fiets. 

Data: 29 april, 07.00 uur, 2 mei, 08.00 uur - 4 mei, 10.00 uur.

> Voor overige excursies: Klik hier.


- Expositie 'Woning gezocht' bij Bezoekerscentrum

Tot en met 29 oktober is in het Bezoekerscentrum de expositie 'Woning gezocht' te bekijken. De expositie toont hoe allerlei dieren in ons land leven, vooral hoe ze hun nest, hol, leger of huisje bouwen. 


- Films in het Dorpshuis

Morgen, 25 april:
- De Smurfen en het verloren dorp - 16.00 uur
- Voor elkaar gemaakt - 19.00 uur
- Fast & Furious 8 - 21.30 uur

Woensdag, 26 april:
- De Smurfen en het verloren dorp - 16.00 uur
- Beauty and the Beast - 19.00 uur
- Fast & Furious 8 - 21.30 uur

Woensdag, 3 mei:
-  De Smurfen en het verloren dorp - 16.00 uur
-  Voor elkaar gemaakt - 19.00 uur
-  Beauty and the Beast - 21.30 uur


- 'Lytje Willem': activiteiten voor kinderen

Sinds 2013 is 'Lytje Willen' de naam van het recreatieteam op het eiland. 'Lytje Willem' organiseert activiteiten voor kinderen. De naam is ontleend aan de lytje (kleine) man (foto) die op het eiland woonde in een huisje aan de Langestreek om de Noord.

> Zie onze agenda.  Daar staan de kinder-activiteiten in groen weergegeven.


- Morgenmiddag: Feestelijke opening van 'Speelnatuur'

In het gebied tussen Speelbos 't Hazeweitje en de Berkenplas heeft Natuurmonumenten met eilanders en partners 'Speelnatuur' gerealiseerd. Morgenmiddag 25 april wordt 'Speelnatuur' bij het Speelbos 't Hazeweitje om 14.30 uur ingeluid met een groot feest voor kinderen en ouders.
Voor info en/of aanmelden: Bezoekerscentrum op het eiland, tel. 0519-531641.


- 27 april: Koningsdag 2017

Het feestelijke ochtendprogramma vindt op de Willemshof plaats. Vanaf 13.30 uur start het Koningsfestival in de Willemshof. Met onder meer: een vrijmarkt, activiteiten voor de kinderen en krampjes met eten en drinken voor iedereen. Vanaf 17.00 uur is er ter hoogte van het Beukennootje een open podium met groot terras. De optredens in het Beukennootje worden afgewisseld met optredens van Jellyfish-artiesten.


- 29 april: Filmbeelden Koninginnedag 2003 t/m 2009

Compilatie over de viering van de Koninginnedagen in 2003 t/m 2009 en over de viering van Kallemooi, het Pinksterfeest op het eiland. Opnamen gemaakt door (wijlen) Dick Kool. Te zien in het Dorpshuis. Aanvang: 16.00 uur. Entree: 2,50 Euro. Leden van de Vereniging Dorpsbelang: gratis.


- Tennissen op het eiland

Iedere zondagmiddag staan de leden van tennisvereniging De Hinneleup om 14.00 uur op de baan (als het weer het enigszins toelaat). De rackets gaan in 'de toss-tas' en zo is het iedere keer weer een verrassing met en tegen wie u speelt. De toss is open; u hoeft geen lid van de vereniging te zijn om mee te spelen. > Website: Klik hier of op het logo.


- Openlucht zwembad De Dunatter

Op 20 mei opent openlucht zwembad De Dunatter weer haar deuren. Het zwembad is geopend t/m 24 september. De voorverkoop van abonnementen is van 10 t/m 19 mei.


- 20 mei: Avondtocht naar Schiermonnikoog

De avondtocht start in de visserijhaven van Lauwersoog. Het kleine passagiersschip 'De Boschwad' vertrekt daar om 18.15 uur. Aan boord wordt gegeten. Aangekomen bij de veerdam op Schiermonnikoog staat de bus klaar naar het strand. Aldaar een wandeling door de duinen en over het strand. Halverwege een pauze met klein vuur en een verhaal. Vanaf het eindpunt van de wandeling met de bus terug naar de veerdam en terug naar de boot. Terugkomst om circa 23.00 uur.

Kosten: 48,50 Euro per persoon. Aantal deelnemers: 30.
Voor informatie en/of aanmelden: Klik hier.


- 4 mei: Oorlogsverhalen

Op deze herdenkingsdag neemt een echte eilander jong en oud mee in de oorlogsgeschiedenis van Schiermonnikoog. Locatie: bunker De Wassermann. Na afloop wordt er gelopen naar drenkelingenkerkhof Vredenhof voor een boeiend verhaal over deze bijzondere begraafplaats. Aanvang van de oorlogsverhalen 13.30 uur. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen.

> Meer over de Tweede Wereldoorlog en het eiland? Zie pagina Geschiedenis. Klik hier.


- 4 mei: Stille tocht naar Vredenhof

Ieder jaar wordt op 4 mei de Stille Tocht naar Vredenhof gelopen, gevolgd door twee minuten stilte. Na de kranslegging en de declamatie van een gedicht zal het levensverhaal van een slachtoffer, begraven op Vredenhof, voorgedragen worden.

Het programma op 4 mei:
- 18.00 uur   Nederlandse vlag halfstok
- 18.30 uur   Aanvang herdenkingsdienst in de Got Tjark met klassieke muziek
- 18.50 uur   Welkomstwoord en vertelling ven een levensverhaal
- 19.00 uur   Kranslegging en spelen van eilander volkslied door fanfarekorps I.N.
- 19.10 uur   Vertrek van de Stille Tocht naar Vredenhof

- 19.35 uur   Aankomst Vredenhof, spelen nationale volksliederen door I.N.

- 20.00 uur   Trompetsignaal, twee minuten stilte, zingen Wilhelmus, kranslegging, gedicht

                       Levensverhaal, afsluiting en terugtocht naar het dorp. 


- 4 mei en 1  juni: Wandel & teken-tocht

Landschapsschilder Doet Boersma werkt graag in de natuur en is teken- en schilderdocent. In samenwerking met Galerie Ogygia geeft zij twee wandel- en teken-tochten en wil zij haar enthousiasme voor het buiten tekenen met de deelnemers delen. 

U leert onder meer het tekenen van bomen, het onderscheiden en tekenen van silhouetten in het landschap en het creëren van diepte in uw tekeningen. 

Data: 4 mei en 1 juni van 11.00 - 16.00 uur. Deelname kost 65,- Euro incl. schetsboek en tekenmateriaal. Opgave vooraf: Klik hier. Of telefonisch: 058-2136542.
Aanmelden kan ook bij Galerie Ogygia: 06-51890181.


- 6 mei: Nationale reddingbootdag

Op 6 mei kunt u vanaf 10.00 uur kennis maken met het werk van de KNRM Schiermonnikoog. Locatie: veerdam. U kunt een kijkje nemen in het Abraham Fockgebouw op de Veerdam. Een stukje meevaren op de 'Koning Willem I' en de 'Edzard Jacob' is mogelijk voor donateurs en nieuwe donateurs.

> Zie ook verhaal over Gert-Jan Klontje van de KNRM Schiermonnikoog: Klik hier.


- 6 mei: lezing 'Van monniken en kapiteins'

Siem van de Woude (foto) van 'Tresoar' geeft op zaterdag 6 mei een lezing over de geschiedenis van Schiermonnikoog. Daarbij wordt hij terzijde gestaan door Arend Maris van de eilander cultuurhistorische vereniging 't Heer en Feer. Gespreksleider is Josine Olgers. De lezing begint om 20.00 uur in de Teensmazaal van Hotel Van der Werff. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd van 2,- euro voor koffie en thee.

> Zie ook pagina Geschiedenis op deze website. Klik hier.


- 21 mei: Thomas Baggerman Trio bij 'Om de Noord'

Op 21 mei geeft het Thomas Baggerman Trio een optreden in Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Met medewerking van Maarten Hogenhuis en Eva Scholten. Genieten van de verfijnde jazzy stem van Eva Scholten en de virtuoze gipsy jazz van Thomas Baggerman en Maarten Hogenhuis (saxofoon). Nadere informatie volgt nog.


- 23 t/m 27 mei: Circusdrome op het eiland

Van 23 t/m 27 mei is Circusdrome te vinden op het grasveld aan de Langestreek ter hoogte van de Inspecteur Boelensschool. Nadere informatie volgt nog.


- 27 mei: Dag van het Nationaal Park

Op zaterdag 27 mei wordt de Dag van het Nationaal Park gevierd op Schiermonnikoog. Met onder meer een bijzondere beleeftocht op de fiets en diverse excursies. Nadere informatie volgt t.z.t.


- 3 juni: Concert in de St. Egbertkapel

Op 3 juni geeft het Duo Bilitis een concert in de St. Egbertkapel. Aanvang: 20.30 uur. Het duo bestaat uit Eva Tebbe (harp en zang) en Ekaterina Levental (harp en mezzo sopraan).

Algemeen Dagblad: 'Briljant. Een aaneenschakeling van verrukkingen. samenspel tot in de perfectie, met fraai gearticuleerde melodieën. Beurtelings ingetogen en uitbundig, triest en humoristisch. Schitterend voorgedragen door Ekaterina en door Eva al even expressief begeleid. Ontroerend'. 


- 9 en 10 juni: Festival Koren en Korpsen

Vrijdag 9 juni:
Deelname door zes korpsen in het COS aan de Langestreek. Aanvang: 20 uur. En in de Got Tjark een concert door Meander Vocaal (foto onder). Aanvang: 21.00 uur.

Zaterdag 10 juni:
Deelname door 29 korpsen in het COS en in de Got Tjark deelname door 22 koren. Van 12.00 tot 13.15 uur: Jubileumconcert door de Koninklijke Militaire Kapel JWF in het centrum van het dorp.

NB: Veel verenigingen brengen ook een vrij programma in de muziekkoepel aan de Reeweg (tegenover Hotel van der Werff) tussen 09.00 tot 17.00 uur.


- 18 juni: Haringhappen

Op 18 juni vindt bij Hotel Brasserie 'Om de Noord' een Haringparty plaarts voor het goede doel. Aanvang: 14.00 uur.

Bij deze Haringparty wordt de Hollandse Nieuwe op Schiermonnikoog verwelkomd. Vishandel Metz maakt de haring voor u schoon, terwijl Daniel Metz (accordeon) de presentatie van de haring muzikaal omlijst.


- 1 en 2 juli: Beachsoccer Toernooi

Voor de 12e keer vindt op het eiland het Beachsoccer Toernooi plaats op het badstrand nabij paal 7. Een evenement waarbij sport en gezelligheid samen gaan. Inschrijven van teams kan tot 30 mei.


- Westerstrandtochten in juli en augustus

Met een gids wandelt u vanaf het dorp richting de zuider zeedijk en daarna via de kwelder naar het Westerstrand. Onderweg vertelt de gids over planten, dieren, de Waddenzee en het eiland. Via het strand gaat de tocht naar het gereedliggende schip, 'De Boschwad'. Dan volgt een boottocht over werelderfgoed Waddenzee. Het eindpunt is de veerdam, waar een bus klaar staat om u terug te brengen naar het dorp.

Data: 2 juli (11.00 uur), 2 augustus (12.00 uur) en 16 augustus (11.00 uur).
Prijs:  Volwassenen 20,- Euro; kinderen 4 t/m 11 jaar 15,- Euro.
Start:  Bij het VVV-kantoor
De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn. Het maximum is 80 personen.
Benodigdheden: schoenen die vies mogen worden. Geen laarzen. Extra droge schonenen en droge sokken.

Reserveren: Bij het VVV kantoor in het dorp.


- 11 juli t/m 29 augustus: Pannenkoekenbuffetten

Van 11 juni tot en met 29 augustus staan de reeds overbekende en hoog gewaardeerde Pannenkoekenbuffetten op het programma van Drink- en Eethuis De Berkenplas. Elke dinsdagavond van 17.00 tot 20.00 uur onbeperkt pannenkoeken eten met daarbij vele ingrediënten.


12 juli: Concours Hippique
 en een dag eerder het ringrijden

Op de tweede woensdag in juli vindt het jaarlijkse Concours Hippique plaats op het eiland. Naast de springwedstrijden is het ook een dag van gezelligheid en een warme sfeer. Op de dinsdagavond voorafgaand aan het Concours Hippique vindt 's avonds het ringrijden plaats in het dorp. Hieraan doen zowel ruiters als aanspanningen mee.


- In juli en augustus: 'Fraimd Schyt' ('Vreemde Gasten') - cabaret

   Voorverkoop kaarten vanaf 1 juli bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.


- 16 juli: Tuinconcert 'Om de Noord'

De formatie '2Tone and Friends' geeft een tuinconcert in de overtuin van Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Met soul, jazz en funk.


- 22 juli: Blues aan de Plas

Voor de negende keer vindt op zaterdag 22 juli bij Eet- en Drinkhuis De Berkenplas het evenement 'Blues aan de Plas' plaats. Een avond vol mooie, herkenbare blues, verzorgd door de formatie 'Rolex & Friends'.


- 29 en 30 juli: Schier Song Festival

Op zaterdag 29 en zondag 30 juli vindt de vierde editie plaats van het SchierSong Festival.

Op zaterdag 29 juli start het festival met een open podium in de kantine van Camping Seedune. Voor deze avond kan iedereen zich aanmelden die een eigen song of cover wil laten horen. Deze avond begint om 20.15 uur. Entree is gratis.

Op zondag 30 juli laten diverse getalenteerde songwriters hun liedjes horen in Paviljoen Paal 3 (op het strand einde Badweg). Aanvang: 20.15 uur en entree is gratis.

> Meer weten? Klik hier.


- 4 tot 13 augustus: Horizontoer 2017

   Van 4 tot 13 augustus vindt weer de Horizontoer plaats.

> Meer weten? Klik op logo!


- 4 t/m 7 augustus: Percussie- en dansweekend

Van 4 t/m 7 augustus vindt op het eiland het Djembé Dramé Weekend plaats vol Afrikaanse percussie en dans.

Professionele lessen, heerlijke Afrikaanse schotels en muziek- en dansfeesten. Met op de zondagavond een swingende West-Afrikaanse avond in het Dorpshuis.

> Voor website: Klik hier.


- Optreden van eilander vocaal ensemble 'Steeuwsaun'

Het vocaal ensemble 'Steeuwsaun' geeft concerten in het COS.
Data: 25 juli, 8 en 22 augustus en 29 december. Foto: Foppe Schut.


- 2 september: Concert in COS

Op zaterdag 2 september is er in het COS een concert met populaire melodieën. Aanvang: 20.30 uur. Met medewerking van: Mirjam de Jong (panfluit), Wim Bos (orgel), David de Boer (tenor). Het programma is divers: van mooie klassieke melodieën tot bekende meezingers. Toegang is gratis. Na afloop een collecte voor het COS. De opbrengst van de collectie gaat volledig naar het COS, ter ondersteuning van toekomstige culturele activiteiten op het eiland.


Een retreat op basis van het verhaal 'Het verhaal van de heldin'. Vijf dagen onderdompelen in de rijke, betekenisvolle wereld van verhalen. De retreat is bedoeld voor vrouwen die - net als de organisatoren - houden van verhalen en op een ontspannen manier willen kennis maken met 'Het verhaal van de heldin'. Voor info: Klik hier voor de website.  


- 8-10 september: Yoga Festival

Van 8 tot 10 september beleeft Schiermonnikoog haar eerste yoga festival met binnen- en buitenlandse docenten. Een festival voor jong en oud, voor beginners en gevorderden. Met onder meer: acrobatic yoga, dansyoga, hatha yoga, kinderyoga en meer. Locatie: Camping seedune.
> Meer weten? Klik hier.


- 29 september: Ode aan de Wadden

Concert op de veerboot. Opstappen zowel mogelijk op Lauwersoog als Schiermonnikoog.
Website: Klik hier.


- 30 september t/m 5 oktober: Internationaal Kamermuziekfestival

Van 30 september tot en met 5 oktober vindt de 16e editie plaats van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Als opmaat naar het festival is er op 30 september de 'Ode aan de wadden'. Verder tijdens het festival onder meer: muziekdocumentaires, lezingen, masterclasses en natuurexcursies.  > Voor website: Klik hier of op de foto.