Activiteiten op 't eiland 


home - nieuws agenda - index


- Deze donderdagmiddag: Boeiende natuurexcursie

Iedere donderdagmiddag verzorgt natuurkenner Kees van der Wal vanaf 13.30 uur een boeiende natuurexcursie (onder voorbehoud van wijzigingen). Soms wordt Kees vervangen door Christa van der Wal. Nodig: fiets en verrekijker (deze laatste is bij het Bezoekerscentrum te huur). Deelname kost 8,- Euro voor volwassenen en 5,- Euro voor kinderen (6 t/m 12 jaar). Voor reserveren: VVV 0519 - 531 233.


- GPS tocht op het eiland

Een GPS tocht maken op het eiland? Klik hier!


- Films in het Dorpshuis

Deze donderdag:
- Kruimeltje en de strijd om de goudmijn (vanaf 6 jaar) - 16.00 uur
- De grote slijmfilm (AL) - 13.30 uur
- Parasite (vanaf 16 jaar) - 20.30 uur

Zaterdag, 22 februari:
-1917 (vanaf 16 jaar) - 20.30 uur

Dinsdag, 25 februari:
- Kruimeltje en de strijd om de goudmijn (vanaf 6 jaar) - 13.30 uur
- De grote slijmfilm (AL) - 16.00 uur
- 1917 (vanaf 12 jaar) - 20.30 uur


- 27 februari: Verslag reis naar Suriname

Natuurkenner Kees van der Wal neemt u in de eilander bibliotheek mee naar zijn reis naar Suriname. Hij vertelt boeiend over het landschap vol kleurrijke vogels, prachtige vlinders, bijzondere zoogdieren en de diverse culturen en illustreert zijn betoog met zelfgemaakte beelden. Entree gratis. Aanvang: 10.30 uur.


- 4 maart: Workshop zeer kort verhaal schrijven

Op woensdag 4 maart houdt de Bibliotheek Schiermonnikoog een workshop zeer kort verhaal schrijven onder leiding van schrijfster Aly Freije. Een goede voorbereiding voor de Literatuurprijs van Schiermonnikoog 2020. Kosten: 15,0 Euro. Leden van de eilander bibliotheek: 12,50 Euro.
Voor informatie (ook over het inzenden van een kort verhaal): Klik hier.


- 14 maart: Nieuwe opruimactie

Een jaar na de containerramp liggen er nog steeds plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog. Op 14 maart gaan de gemeente, Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat aan de slag met een nieuwe opruimactie. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent. "We willen voor het broedseizoen zoveel mogelijk plastic bolletjes opruimen."

Het broedseizoen begint in april. Daarvoor moet er dus zoveel mogelijk afval zijn opgeruimd. Eenvoudig wordt het niet, geeft Van Gent toe, want het zijn heel kleine korreltjes. "Je moet het zand een beetje omwoelen, zodat de korreltjes naar boven komen. Dan kun je het met een zuiger opzuigen. Dan worden de korreltjes en het zand weer van elkaar gescheiden." De opruimactie is op 14 maart. Klik hier.

Bij het opruimen wordt rekening gehouden met de natuur. "We gaan ook heel goed opletten dat we het ecologische systeem op het strand niet verstoren, dus we doen het in etappes", zegt Van Gent. "Rijkswaterstaat heeft daar een paar ecologen voor beschikbaar gesteld."

En het is de bedoeling dat MSC, de rederij van het schip dat de 342 containers verloor, betaalt voor het opruimen. "Zoals het nu lijkt gaat de verzekering van MSC het betalen, zodat wij volgende week of zo snel mogelijk aan de slag kunnen." 

 

MSC staat na de containerramp niet bekend als een partij die graag betaalt. Een deel van de claims staat nog open en de rederij stelde bij het uitbetalen al een keer de voorwaarde dat er geen nieuwe claims zouden komen. Maar Van Gent gaat ervan uit dat het nu goedkomt. "De vervuiler betaalt, dus dat is MSC. Het betalen kan wat sneller, maar ik hoop dat ze hun leven nog gaan beteren. Ook voor de toekomst. Want als er nieuwe rommel van de ramp aanspoelt, dan ga ik er wel vanuit dat MSC zijn verantwoordelijkheid neemt." Meedoen met de opruimactie? Klik hier.


- 28 maart: Concert Overijssels Kamerkoor

Op 28 maart geeft het Overijssels Kamerkoor een concert in De Stag onder de titel 'La Belle Saison'.
Aanvang: 20.30 uur.


- 5 april: Viering van Woord en Tafel

Op 5 april (Palmpasen) vindt in de St. Egbertkapel aan de Badweg een viering plaats. Voorganger is pastor Paul Naninga uit Hoogkarspel, tel: 06 - 22239 697. Aanvang: 10.30 uur. Op Witte donderdag en Goede vrijdag is de kapel open van 14.30 uur tot 15.30 uur voor persoonlijk gebed of voor een gesprek. 


- 12 april: Viering van Woord en Tafel

Op 12 april (Paaszondag) vindt in de St. Egbertkapel aan de Badweg een viering plaats. Voorganger is pastor Paul Naninga uit Hoogkarspel, tel: 06 - 22239 697. Aanvang: 10.30 uur. 


- In mei: Schrijfcursus Eilander portretten

De Stichting Over 't Wad in mei de cursus 'Eilander portretten' op Schiermonnikoog. Onder deskundige leiding geeft het eilandliefhebbers de kans om de verhalen van oorspronkelijke bewoners van het eiland te bewerken tot geschreven portretten. 
> Voor nadere info / inschrijven: Klik hier- 4 t/m 6 september: Yoga Festival