Activiteiten op 't eiland 


> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- November: Wandelmaand 

Traditioneel is de maand november de Wandelmaand op het eiland. Iedere week komen de vier thema's aan bod: Op pad met de boswachter, Cultuurhistorisch wandelen, Culinair wandelen en Zelf op pad.

Onder leiding van de boswachter kunt u bijvoorbeeld op zoek naar herfstvogels.
Data: 20 en 24 november. Duur van de excursie: 2 uur. Deelname kost 9,- Euro (leden NM 7,50 Euro). Startpunt: Bezoekerscentrum. Aanmelden? Klik hier.


>  Zie ook onze uitgebreide agenda.  Klik hier.


- Maandag 19 november: Gluren bij de Buren

Hoe leven sommige eilandbewoners? Op 19 november komt u het te weten. Zes eilanders stellen hun huis open voor u. Het zijn: Joke Folmer, Ab Pieperiet, Kees van der Wal, mevrouw Hauer, Maaike van Boven en Els Teensma. Onder leiding van Christa van der Wal bezoekt u de huizen.
Tijden: 20.00 - 21.30 uur. Start wandeling bij het VVV-kantoor.
Deelname kost 9,- Euro (voor leden Natuurmonumenten 7,50 Euro).
> Aanmelden / reserveren: Klik hier.


- Maandag 19 november: Film met nabespreking

Op maandag 19 november wordt in De Aude Schuele de film 'Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring' vertoond. De film duurt 99 minuten. Na afloop nabespreking met een glas fris of wijn.


- 20 november: Slotavond 'Nederland Leest'

Op dinsdagavond 20 november vindt in de bibliotheek de slotavond plaats van 'Nederland Leest'. Entree: 3,- Euro. Graag vooraf aanmelden. Klik hier voor email.


- 20 november: Wijnproeverij 'Wijn op 't Oog'

Eelke van der Heide neemt u graag mee in de wereld van de wijn. U proeft karakteristieke wijnen en er komen een aantal lekkernijen uit het streekgebied op tafel. Locatie: 'Kleur aan zee', Langestreek 15. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: 27,50 Euro p.p. Aanmelden: Bij de balie van het VVV-kantoor of  Klik hier.


- 21 november: Bezoek aan Vredenhof (met uitleg)

Wyb Jan Groendijk vertelt u over de geschiedenis van het eilander drenkelingenkerkhof 'Vredenhof'. Het ontstaan en de verhalen achter de graven. Tijd: 14.00 uur. Start bij de fietsenstalling van bunker Wassermann. Kosten: 9,- Euro (leden Natuurmonumenten: 7,50 Euro).

De wandeling eindigt omstreeks 16.00 uur bij Hotel Van der Werff waar u onder het genot van een drankje nog even kunt napraten. Reserveren bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.
Klik op de foto voor informatie over 'Vredenhof'.


- 24 november: Aankomst Sint en Pieten

Omstreeks 14.00 uur komen Sint en pieten weer aan bij de Veerdam.


- 24 november:
  Wandeling in het teken van kunstenaar Jan Loman

Kunstenaar Jan Loman hield veel van het eiland. Jan Loman was dichter, fotograaf, beeldkunstenaar en vormgever. Tijdens een twee uur durende wandeling geeft een gids u uitleg over betekenis en achtergrond van de haiku's die Loman schreef en vertelt de gids over het leven van Loman en over de natuur en het leven op het eiland. Datum: 24 november. Start bij het VVV-kantoor. Deelname kost 9,- Euro (leden van Natuurmonumenten betalen 7,50 Euro). Aanmelden bij het kantoor van de VVV of online: Klik hier.


-25 november: Rondje cultuurhistorie

Onder leiding van Hilbert de Vries een wandeling maken door het dorp en omgeving. Hilbert vertelt u over geschiedenis, taal, bewoners en cultuur van het eiland. Tijd: van 13.00 - 15.00 uur. Deelname kost 9,- Euro (leden Natuurmonumenten 7,50 Euro. De start is bij het VVV-kantoor aan de Reeweg. Aanmelden bij het VVV-kantoor.


- 25 november: Dansles door choreograaf Gerard Sanou

Op zondag 25 november geeft choreograaf voor kinderen / jongeren dansles in de gymnastiekzaal.
Groep 1 (8-12 jaar) van 15.00 - 16.00 uur.  Groep 2 (12-18 jaar) van 16.00 - 17.00 uur.
Kosten: 7,50 Euro per les met een minimum van vijf deelnemers.
Aanmelden: 06 - 278 230 07 (Marjan Sanou). Deze les is ook mogelijk op 2 december.
Bij voldoende interesse is er ook een mogelijkheid voor een groep volwassenen.


- 25 november: Herdenkingsdienst in de Got Tjark

Tijdens de herdenkingsdienst in de Got Tjark worden de mensen herdacht die in het afgelopen jaar zijn overleden. Dat zijn mensen die op het eiland woonden en ook hen die een speciale band hadden met het eiland. Voor info of het melden van een naam van een overledene die herdacht zou moeten worden, kunt u contact opnemen met Simone de Boer of Enky Siegersma.


- 27 november: Interessante documentaires

'De laatste jacht op Schiermonnikoog’ en ‘Eilanders van weleer’, 20.00 uur.
Twee interessante documentaires over lang vervlogen dagen op het eiland. De film de laatste jacht gaat over de laatste drijfjacht die op Schiermonnikoog is gehouden en waar een einde kwam aan het jachtgezelschap. Een mooie registratie van een traditie die ten einde komt. De film eilanders van weleer geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren 50 en 60 op Schiermonnikoog met voor de wat oudere eilanders of eiland gasten vele bekende gezichten. 


- 27 november: Sterren kijken

Meer weten over het heelal en sterrenbeelden leren herkennen? Dat kan op 27 november. Vooraf krijgt u in het Bezoekerscentrum een inleiding over sterren, planeten, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Daarna naar buiten om de sterrenbeelden in het echt te zien. Tijd: van 20.00 - 21.30 uur. Deelname: 9,- Euro (leden Natuurmonumenten 7,50 Euro). Aanmelden bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.


- December: Klozum-tijd!

Begin december viert men Klozum op het eiland. De Klozum (letterlijk Klaasoom) verkleedt zich onherkenbaar, om zelfs door naaste vrienden en kennissen niet te worden herkend. Zowel mannen als vrouwen doen mee aan deze vermommingen en maskerades.  De bedoeling van deze grote verkleedpartij is om allerlei figuren of situaties voor te stellen of op ludieke wijze na te spelen. Rond tien uur gaan de Klozums op pad. Bij huizen waar de deur op een kier staat of een gordijn wordt open gehouden, stappen de klozums binnen en worden gastvrij onthaald. Rond middernacht is er dan het demasqué met feest na tot in de kleine uurtjes. En tot dat moment is het gissen wie er toch achter de vermomming zitten... 

Naast het volwassen Klozum is er begin december het kinderklozum. Ook zij gaan de deuren langs en worden onthaald op snoep of fruit.


- 1 december: Films in het Dorpshuis

- Sinterklaas en de vlucht door de lucht (AL), 14.00 uur
- Wad, overleven op de grens van het water (vanaf 6 jaar), 16.00 uur
- Bohemian Rhapsody (vanaf 12 jaar), 20.30 uur


- 2 december: Dansles door choreograaf Gerard Sanou

Op zondag 2 december  geeft choreograaf voor kinderen / jongeren dansles in de gymnastiekzaal.
Groep 1 (8-12 jaar) van 15.00 - 16.00 uur.  Groep 2 (12-18 jaar) van 16.00 - 17.00 uur.
Kosten: 7,50 Euro per les met een minimum van vijf deelnemers.
Aanmelden: 06 - 278 230 07 (Marjan Sanou).
Bij voldoende interesse is er ook een mogelijkheid voor een groep volwassenen.


- 28 december: Fakkeloptocht

Op vrijdag 28 december vindt de jaarlijkse Midwinter Fakkeloptocht plaats. De start is om 19.00 uur in de Willemshof. Daar staan vuurkorven om de fakkels aan te steken. De optocht duurt ongeveer tot 21.00 uur. Na afloop is er warme chocolademelk en glühwein. Fakkels kunnen vanaf 10.00 uur worden gekocht in het centrum van het dorp. De opbrengst wordt door de Rotaryclub Schiermonnikoog besteed aan goede doelen op het eiland en elders in de wereld.


- 2 januari: 

Op woensdag 2 januari vindt het COS aan de Langestreek het nieuwjaarsconcert plaats. Tijd: van 20.30 - 22.30 uur. De toegang is gratis maar er wordt wel een vrijwillige financiële bijdrage gevraagd voor het goede doel.