Activiteiten op 't eiland 

> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Nieuwe expositie bij Soepboer Rijwielverhuur

'What a Wonderful World 6' is de nieuwe expositie bij Soepboer Rijwielverhuur. De expositie biedt u een blik in het product 'de fiets'.

Het is een poster-expositie met posters uit het archief van Kees Soepboer. Openingstijden: dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur.


- Cultuur historische dorpswandelingen

Tot 27 september neemt eilandergids Arend Maris u iedere woensdagmiddag graag mee voor wandeling door het dorp. U krijgt tijdens de wandeling van circa 2 uur van alles te weten over heden en verleden van het eiland. Start bij het VVV kantoor, steeds om 14.00 uur. Deelname: volw. 8,- Euro; kinderen 6 t/m 12 jaar: 5 Euro. Aantal deelnemers maximaal 20.  > Reserveren aan de balie van het VVV kantoor *
> Meer excursies? Klik hier.
* tevens excursie op 18 en 25 oktober. Geen excursie op 17 mei.


- Op stap met natuurkenner Kees van der Wal

Iedere donderdagmiddag kunt u op stap met natuurkenner Kees van der Wal. Een boeiende excursie van circa 2 uur, zowel te fiets als te voet. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Bezoekerscentrum. Zelf meenemen: fiets en verrekijker. Verrekijkers ook te huur bij het Bezoekerscentrum. Reserveren? Aan de balie van het VVV-kantoor (Reeweg 5). > Meer excursies? Klik hier.


- Vooruitblik: Eiland Wandelvijfdaagse  4 t/m 10 augustus

De beleving van het Waddengebied staat voorop en is bij deze wandelweek gegarandeerd. Bij elkaar op een schip, leverend tussen de zandplaten door, aanmeren in een kleine haven en wandelen op elk van de Waddeneilanden.

> Info: Klik hier.


- Expositie 'Woning gezocht' bij Bezoekerscentrum

Tot en met 29 oktober is in het Bezoekerscentrum de expositie 'Woning gezocht' te bekijken. De expositie toont hoe allerlei dieren in ons land leven, vooral hoe ze hun nest, hol, leger of huisje bouwen. - 21 mei: Thomas Baggerman Trio bij 'Om de Noord'

Zondag 21 mei 14.00 uur geeft het Thomas Baggerman Trio een optreden in Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Met medewerking van Maarten Hogenhuis en Eva Scholten. Genieten van de verfijnde jazzy stem van Eva Scholten en de virtuoze gipsy jazz van Thomas Baggerman en Maarten Hogenhuis (saxofoon). 


- 25 t/m 27 mei: Circus Drome op het eiland

Circus Drome komt naar Schiermonnikoog! In de kleine circustent voltrekt zich een theatrale voorstelling van een uur, vol spanning, sensatie en bovenal een gulle lach. Locatie: grasveld tegenover de Inspecteur Boelensschool.

Voorstellingen:
-  Donderdag 25 mei om 10.30 en 14.00 uur
-  Vrijdag 26 mei om 16.00 en 19.00 uur
-  Zaterdag 27 mei om 11.00 en 14.00 uur


- 27 mei: Dag van het Nationaal Park

Op zaterdag 27 mei wordt de Dag van het Nationaal Park gevierd op Schiermonnikoog. Met onder meer een bijzondere beleeftocht op de fiets en diverse excursies. Ook een prima dag voor kinderen!

Op vier locaties zijn enthousiaste parkgidsen aanwezig:
-  Westerplas: Zelf vogels tekenen
-  Speelnatuur Berkenplas: Speuren naar kleine beestjes
-  Bunker Wassermann: Kleine en grote grazers in de duinen
-  Strandopgang bij de Marlijn: Wat zou er vandaag zijn aangespoeld?


- 3 juni: Concert in de St. Egbertkapel

Op 3 juni geeft het Duo Bilitis een concert in de St. Egbertkapel. Aanvang: 20.30 uur. Het duo bestaat uit Eva Tebbe (harp en zang) en Ekaterina Levental (harp en mezzo sopraan).

Algemeen Dagblad: 'Briljant. Een aaneenschakeling van verrukkingen. samenspel tot in de perfectie, met fraai gearticuleerde melodieën. Beurtelings ingetogen en uitbundig, triest en humoristisch. Schitterend voorgedragen door Ekaterina en door Eva al even expressief begeleid. Ontroerend'. 


- 9 en 10 juni: Festival Koren en Korpsen

Vrijdag 9 juni:
Deelname door zes korpsen in het COS aan de Langestreek. Aanvang: 20 uur. En in de Got Tjark een concert door Meander Vocaal (foto onder). Aanvang: 21.00 uur.

Zaterdag 10 juni:
Deelname door 29 korpsen in het COS en in de Got Tjark deelname door 22 koren. Van 12.00 tot 13.15 uur: Jubileumconcert door de Koninklijke Militaire Kapel JWF in het centrum van het dorp.

NB: Veel verenigingen brengen ook een vrij programma in de muziekkoepel aan de Reeweg (tegenover Hotel van der Werff) tussen 09.00 tot 17.00 uur.


- 18 juni: Haringhappen

Op 18 juni vindt bij Hotel Brasserie 'Om de Noord' een Haringparty plaarts voor het goede doel. Aanvang: 14.00 uur.

Bij deze Haringparty wordt de Hollandse Nieuwe op Schiermonnikoog verwelkomd. Vishandel Metz maakt de haring voor u schoon, terwijl Daniel Metz (accordeon) de presentatie van de haring muzikaal omlijst.


- 1 en 2 juli: Beachsoccer Toernooi

Voor de 12e keer vindt op het eiland het Beachsoccer Toernooi plaats op het badstrand nabij paal 7. Een evenement waarbij sport en gezelligheid samen gaan. Inschrijven van teams kan tot 30 mei.


- 10 t/m 15 juli: Workshop Mindfulness: Live in the Flow

In de week van 10 juli zijn er drie verschillende mindfulness-momenten: meditaties met telkens een ander thema. Allemaal gerelateerd aan het eiland en op het strand. Data 11, 13 en 15 juli. Locatie: Badweg 145. Deelname: volw. 10,- Euro, kinderen 7,50 Euro. Info: 06-34128215 of mail.


- Westerstrandtochten in juli en augustus

Met een gids wandelt u vanaf het dorp richting de zuider zeedijk en daarna via de kwelder naar het Westerstrand. Onderweg vertelt de gids over planten, dieren, de Waddenzee en het eiland. Via het strand gaat de tocht naar het gereedliggende schip, 'De Boschwad'. Dan volgt een boottocht over werelderfgoed Waddenzee. Het eindpunt is de veerdam, waar een bus klaar staat om u terug te brengen naar het dorp.

Data: 2 juli (11.00 uur), 2 augustus (12.00 uur) en 16 augustus (11.00 uur).
Prijs:  Volwassenen 20,- Euro; kinderen 4 t/m 11 jaar 15,- Euro.
Start:  Bij het VVV-kantoor
De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn. Het maximum is 80 personen.
Benodigdheden: schoenen die vies mogen worden. Geen laarzen. Extra droge schonenen en droge sokken.

Reserveren: Bij het VVV kantoor in het dorp.


- 11 juli t/m 29 augustus: Pannenkoekenbuffetten

Van 11 juli tot en met 29 augustus staan de reeds overbekende en hoog gewaardeerde Pannenkoekenbuffetten op het programma van Drink- en Eethuis De Berkenplas. Elke dinsdagavond van 17.00 tot 20.00 uur onbeperkt pannenkoeken eten met daarbij vele ingrediënten.


12 juli: Concours Hippique
 en een dag eerder het ringrijden

Op de tweede woensdag in juli vindt het jaarlijkse Concours Hippique plaats op het eiland. Naast de springwedstrijden is het ook een dag van gezelligheid en een warme sfeer. Op de dinsdagavond voorafgaand aan het Concours Hippique vindt 's avonds het ringrijden plaats in het dorp. Hieraan doen zowel ruiters als aanspanningen mee.


- In juli en augustus: 'Fraimd Schyt' ('Vreemde Gasten') - cabaret

   Voorverkoop kaarten vanaf 1 juli bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.


- 16 juli: Tuinconcert 'Om de Noord'

De formatie '2Tone and Friends' geeft een tuinconcert in de overtuin van Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Met soul, jazz en funk.


- 22 juli: Blues aan de Plas

Voor de negende keer vindt op zaterdag 22 juli bij Eet- en Drinkhuis De Berkenplas het evenement 'Blues aan de Plas' plaats. Een avond vol mooie, herkenbare blues, verzorgd door de formatie 'Rolex & Friends'.


- 29 en 30 juli: Schier Song Festival

Op zaterdag 29 en zondag 30 juli vindt de vierde editie plaats van het SchierSong Festival.

Op zaterdag 29 juli start het festival met een open podium in de kantine van Camping Seedune. Voor deze avond kan iedereen zich aanmelden die een eigen song of cover wil laten horen. Deze avond begint om 20.15 uur. Entree is gratis.

Op zondag 30 juli laten diverse getalenteerde songwriters hun liedjes horen in Paviljoen Paal 3 (op het strand einde Badweg). Aanvang: 20.15 uur en entree is gratis.

> Meer weten? Klik hier.


- 4 tot 13 augustus: Horizontoer 2017

   Van 4 tot 13 augustus vindt weer de Horizontoer plaats.

   > Meer weten? Klik op logo!


- 4 t/m 7 augustus: Percussie- en dansweekend

Van 4 t/m 7 augustus vindt op het eiland het Djembé Dramé Weekend plaats vol Afrikaanse percussie en dans.

Professionele lessen, heerlijke Afrikaanse schotels en muziek- en dansfeesten. Met op de zondagavond een swingende West-Afrikaanse avond in het Dorpshuis.

> Voor website: Klik hier.


- Optreden van eilander vocaal ensemble 'Steeuwsaun'

Het vocaal ensemble 'Steeuwsaun' geeft concerten in het COS.
Data: 25 juli, 8 en 22 augustus en 29 december. Foto: Foppe Schut.


- 2 september: Concert in COS

Op zaterdag 2 september is er in het COS een concert met populaire melodieën. Aanvang: 20.30 uur. Met medewerking van: Mirjam de Jong (panfluit), Wim Bos (orgel), David de Boer (tenor). Het programma is divers: van mooie klassieke melodieën tot bekende meezingers. Toegang is gratis. Na afloop een collecte voor het COS. De opbrengst van de collectie gaat volledig naar het COS, ter ondersteuning van toekomstige culturele activiteiten op het eiland.


Een retreat op basis van het verhaal 'Het verhaal van de heldin'. Vijf dagen onderdompelen in de rijke, betekenisvolle wereld van verhalen. De retreat is bedoeld voor vrouwen die - net als de organisatoren - houden van verhalen en op een ontspannen manier willen kennis maken met 'Het verhaal van de heldin'. Voor info: Klik hier voor de website.  


- 8-10 september: Yoga Festival

Een weekend lang met de wind door de haren en met de voeten in het zand yoga ervaren, relaxen en ontdekken. Beginnende en ervaren yogi's kunnen genieten van een gevarieerd programma met lessen, workshops, natuur en meer. Nationale en internationale yoga-docenten laten u verschillende vormen van yoga ontdekken en ervaren. Tussendoor kunt u het eiland verkennen of genieten van lekker eten, muziek en kraampjes op de festivalmarkt. Kom gerust met het hele gezin. Voor de kinderen is er een kinderprogramma. > Meer weten? Klik hier of op de foto.


- 17 september: Liedjes en bespiegelingen door Susan Blokhuis

Op 17 september speelt Susan Blokhuis haar voorstelling 'Voor iedereen' in Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Een voorstelling met liedjes en bespiegelingen.

Info / reserveren: tel. 0519-700200 of mail.

- 30 september t/m 5 oktober: Internationaal Kamermuziekfestival

Van 30 september tot en met 5 oktober vindt de 16e editie plaats van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Als opmaat naar het festival is er op 30 september de 'Ode aan de wadden'. Verder tijdens het festival onder meer: muziekdocumentaires, lezingen, masterclasses en natuurexcursies.  > Voor website: Klik hier of op de foto.