Activiteiten op 't eiland 

> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Dag van het Wad

T/m morgen kunt u het Werelderfgoed op diverse manieren ervaren. Dat wil zeggen: proeven, voelen en beleven!

Vandaag:
Van 14.00 - 16.00 uur informatiekraam bij de eilander jachthaven
Om 16.00 uur 'Proef het Wad'  (Reserveren: Klik hier)
Morgen:
Om 10.00 uur: Yoga aan het Wad (Reserveren/info: 06 - 28961215)

TIP: Zie ook de activiteiten rond het Lauwersmeer. Klik hier.


- Om alvast te noteren:
  Grenzeloos genieten met zomerconcerten door Steeuwsaun

Het eilander vocaal ensemble Steeuwsaun geeft deze zomer weer drie concerten in het Cultureel Ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Omdat in een groot aantal talen wordt gezongen en er tevens ruimte is voor muziek, cultuur en film, kunt u grenzeloos genieten!

Steeuwsaun staat onder leiding van Wim Bos met begeleiding op de piano door Joke Borstlap. Wim Bos zal ook het vernieuwde orgel bespelen. Als solisten treden op Aty Boersma en David de Boer. Arend Maris zal een stukje eilander cultuur toelichten. Tot slot is er een ogenblik aandacht voor de eilander taal aan de hand van filmbeelden die Dick Kool maakte en liederen gezongen door Steeuwsaun.

Data van deze zomerse concerten: dinsdag 25 juli en de dinsdagen van 8 en 22 augustus.
Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang concert: 20.30 uur.
Entree: 7,50 Euro.


- Op stap op het Wad met Thijs de Boer

De wadexcursies die eilandkenner Thijs de Boer geeft (foto onder) zijn beslist de moeite waard. U ontdekt al doende het vele leven in het Wad. Deelname kost 8,- Euro voor volwassenen en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar 5,- Euro. De excursie duurt circa 2 uur. De start is bij het  VVV-kantoor aan de Reeweg. Voor inschrijven: VVV-kantoor, tel. 0519 - 531233. Bij geen gehoor of als het VVV-kantoor gesloten is: tel. 0519 - 531663.

> De eerstvolgende wadexcursie o.l.v. Thijs de Boer is op 28 juni (07.00 uur!)

Overige data: 1, 12, 14, 16 en 18 juli.
Voor de aanvangstijden: Klik hier voor de agenda met alle excursies.


- 28 juni: Cultuur historische dorpswandeling 

Eilandergids Arend Maris neemt u op aanstaande woensdagmiddag 28 juni om 14.00 uur graag mee op een wandeling door het dorp. U hoort veel over het heden en verleden van het eiland. De wandeling duurt ca. 2 uur en is er iedere woensdagmiddag tot en met 27 september. Deelname kost 8,- Euro voor volwassenen en 5,- Euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Reserveren kan bij het VVV-kantoor aan de Reeweg of online.
Overige data: 5, 12, 19 en 26 juli; 2, 9, 16, 23 en 30 augustus;
6, 13, 20 en 27 september. En tevens op 18 en 28 oktober.


- 1 en 2 juli: Beachsoccer Toernooi

Voor de 12e keer vindt op het eiland het Beachsoccer Toernooi plaats op het badstrand nabij paal 7. Een evenement waarbij sport en gezelligheid samen gaan. Inschrijving is inmiddels gesloten.


> Voor reserveren: Klik hier of op foto.


- 10 - 15 juli: Workshop Mindfulness

Anne Leen geeft op het strand van het eiland een workshop Mindfulness. Vertrekpunt: de eilander bibliotheek. Deze workshop is een combinatie van theorie, oefeningen en meditaties en het uitwisselen van ervaringen. Zie afbeelding hieronder.

> Vooraf aanmelden aub: Klik hier voor mail.


- 13 juli: De Struunmarkt gaat weer van start

Van 13 juli tot en met 31 augustus vindt iedere donderdagavond de gezellige Struunmarkt plaats in het centrum van het dorp.


- 10 t/m 15 juli: Workshop Mindfulness: Live in the Flow

In de week van 10 juli zijn er drie verschillende mindfulness-momenten: meditaties met telkens een ander thema. Allemaal gerelateerd aan het eiland en op het strand. Data 11, 13 en 15 juli. Locatie: Badweg 145. Deelname: volw. 10,- Euro, kinderen 7,50 Euro. Info: 06-34128215 of mail.


- Westerstrandtochten in juli en augustus

Met een gids wandelt u vanaf het dorp richting de zuider zeedijk en daarna via de kwelder naar het Westerstrand. Onderweg vertelt de gids over planten, dieren, de Waddenzee en het eiland. Via het strand gaat de tocht naar het gereedliggende schip, 'De Boschwad'. Dan volgt een boottocht over werelderfgoed Waddenzee. Het eindpunt is de veerdam, waar een bus klaar staat om u terug te brengen naar het dorp.

Data: 2 juli (11.00 uur), 2 augustus (12.00 uur) en 16 augustus (11.00 uur).
Prijs:  Volwassenen 20,- Euro; kinderen 4 t/m 11 jaar 15,- Euro.
Start:  Bij het VVV-kantoor
De excursie gaat door als er minimaal 12 personen zijn. Het maximum is 80 personen.
Benodigdheden: schoenen die vies mogen worden. Geen laarzen. Extra droge schonenen en droge sokken.

Reserveren: Bij het VVV kantoor in het dorp.


- 11 juli t/m 29 augustus: Pannenkoekenbuffetten

Van 11 juli tot en met 29 augustus staan de reeds overbekende en hoog gewaardeerde Pannenkoekenbuffetten op het programma van Drink- en Eethuis De Berkenplas. Elke dinsdagavond van 17.00 tot 20.00 uur onbeperkt pannenkoeken eten met daarbij vele ingrediënten.


12 juli: Concours Hippique
 en een dag eerder het ringrijden

Op de tweede woensdag in juli vindt het jaarlijkse Concours Hippique plaats op het eiland. Naast de springwedstrijden is het ook een dag van gezelligheid en een warme sfeer. Op de dinsdagavond voorafgaand aan het Concours Hippique vindt 's avonds het ringrijden plaats in het dorp. Hieraan doen zowel ruiters als aanspanningen mee.


- In juli en augustus: 'Fraimd Schyt' ('Vreemde Gasten') - cabaret

   Voorverkoop kaarten vanaf 1 juli bij het VVV-kantoor aan de Reeweg.


- 16 juli: Workshop Stiltewandeling en Krachtsteen maken

Op zondag 16 juli is er in de Atelierbus (strand einde Badweg) een workshop 'Krachtsteen maken', gecombineerd met een stiltewandeling. Deelnemers maken vanuit zachte speksteen hun eigen 'krachtsteen'. En er is een stiltewandeling naar de weidsheid van het strand 'om de West'. Deelname: 30,- Euro. Tijd: van 11.30 tot 15.30 uur. Gastvrouw: Garda Meerdink van AtelierSchier.

> Graag vooraf aanmelden via 06 - 159 54 25 of mail (Sjoukje Maria Kramer).


- 16 juli: Tuinconcert 'Om de Noord'

De formatie '2Tone and Friends' geeft een tuinconcert in de overtuin van Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Met soul, jazz en funk.


- 17 juli: Stoere verhalen (7+)

Voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder vertelt boswachter Erik Jansen op maandagavond 17 juli (vanaf 19.30 uur) stoere verhalen in de eilander bibliotheek.


- 18 juli: Oma Garda leest voor aan de allerkleinsten (2+)

Op dinsdagochtend leest Oma Garda in Paviljoen Paal 3 voor de allerkleinsten. Aanvang: 10.00 uur.

Meer voorleesochtenden in Paviljoen Paal 3?
- Dinsdag 1 augustus: Opa Adri
- Dinsdag 15 augustus: Oma Marga
- Dinsdag 29 augustus: Oma Simone


- 19 juli: Orgelconcert door Bert Wisgerhof

Op 19 juli geeft Bert Wisgerhof (foto rechts) een concert op het orgel in het Cultureel Ontmoetingscentrum aan de Langestreek. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: 7,- Euro. Kaartverkoop aan de zaal. In totaal worden er acht werken gespeeld van verschillende componisten.

Foto: Het orgel in het Cultureel Ontmoetingscentrum.


- 22 juli: Blues aan de Plas

Voor de negende keer vindt op zaterdag 22 juli bij Eet- en Drinkhuis De Berkenplas het evenement 'Blues aan de Plas' plaats. Een avond vol mooie, herkenbare blues, verzorgd door de formatie 'Rolex & Friends'.


- 25 juli: Concert vocaal ensemble 'Steeuwsaun'

Het vocaal ensemble 'Steeuwsaun' geeft op 25 juli een concert in het COS. Steeuwsaun staat onder leiding van Wim Bos, die ook zal spelen op het vernieuwde orgel. Het ensemble wordt op de piano begeleid door Joke Borstlap. Aty Boersma en David de Boer treden als solisten op en Arend Maris geeft u een toelichting op een stukje eilander cultuur. Tot slot aandacht voor de eilander taal aan de hand van filmbeelden die Dick Kool maakte en liederen van Steeuwsaun, Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang optreden: 20.30 uur. Entree: 7,50 Euro.  Foto: Foppe Schut.


- 29 en 30 juli: Schier Song Festival

Op zaterdag 29 en zondag 30 juli vindt de vierde editie plaats van het SchierSong Festival.

Op zaterdag 29 juli start het festival met een open podium in de kantine van Camping Seedune. Voor deze avond kan iedereen zich aanmelden die een eigen song of cover wil laten horen. Deze avond begint om 20.15 uur. Entree is gratis.

Op zondag 30 juli laten diverse getalenteerde songwriters hun liedjes horen in Paviljoen Paal 3 (op het strand einde Badweg). Aanvang: 20.15 uur en entree is gratis.

> Meer weten? Klik hier.


- 1 augustus: Lezing De historische schatkamer van Schiermonnikoog

Op dinsdagavond 1 augustus geeft de cultuur historische vereniging 't Heer en Feer - bij monde van Arend Maris - in Hotel Van der Werff (Teensmazaal) een lezing over de geschiedenis van Schiermonnikoog. Aanvang: 20.00 uur. Deelname kost 5,- Euro, inclusief kopje koffie of thee.


- 31 juli t/m 3 augustus: Open Tennistoernooi

Van 31 juli t/m 3 augustus houdt de eilander tennisvereniging 'De Hinneleup' haar Open Tennistoernooi. Sfeer en gezelligheid staan voorop. Er wordt een deel van de dag getennist met wedstrijden die een kortere speeltijd hebben dan gewoonlijk. Daardoor is er ook tijd voor andere activiteiten. De inschrijving staat open voor alle niveaus. Speeltijden tussen 09.00 en 13.00 uur en tussen 16.00 tot 20.00 uur.

>  Nog vragen? Klik hier voor mail.     >  Voor inschrijfformulier: Klik hier.


- 4 tot 13 augustus: Horizontoer 2017

   Van 4 tot 13 augustus vindt weer de Horizontoer plaats.

   > Meer weten? Klik op logo!


- 4 t/m 7 augustus: Percussie- en dansweekend

Van 4 t/m 7 augustus vindt op het eiland het Djembé Dramé Weekend plaats vol Afrikaanse percussie en dans.

Professionele lessen, heerlijke Afrikaanse schotels en muziek- en dansfeesten. Met op de zondagavond een swingende West-Afrikaanse avond in het Dorpshuis.

> Voor website: Klik hier.


- 5 augustus: Groots Vliegerfeest!


- 26 augustus: Concert Delta Pianotrio

Het Delta Pianotrio geeft op 26 augustus een concert in het Cultureel Ontmoetingscentrum (COS) aan de Langestreek 26. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: 15,- Euro (kaartverkoop aan de zaal).
> Voor informatie over het trio: Klik hier of op foto.


- 8 en 22 augustus: Optreden van vocaal ensemble 'Steeuwsaun'

Het vocaal ensemble 'Steeuwsaun' geeft op 8 en 22 augustus een concert in het COS. Steeuwsaun staat onder leiding van Wim Bos, die ook zal spelen op het vernieuwde orgel. Het ensemble wordt op de piano begeleid door Joke Borstlap. Aty Boersma en David de Boer treden als solisten op en Arend Maris geeft u een toelichting op een stukje eilander cultuur. Tot slot aandacht voor de eilander taal aan de hand van filmbeelden die Dick Kool maakte en liederen van Steeuwsaun, Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang optreden: 20.30 uur. Entree: 7,50 Euro. Foto: Foppe Schut.


- 2 september: Concert in COS

Op zaterdag 2 september is er in het COS een concert met populaire melodieën. Aanvang: 20.30 uur. Met medewerking van: Mirjam de Jong (panfluit), Wim Bos (orgel), David de Boer (tenor). Het programma is divers: van mooie klassieke melodieën tot bekende meezingers. Toegang is gratis. Na afloop een collecte voor het COS. De opbrengst van de collectie gaat volledig naar het COS, ter ondersteuning van toekomstige culturele activiteiten op het eiland.


Een retreat op basis van het verhaal 'Het verhaal van de heldin'. Vijf dagen onderdompelen in de rijke, betekenisvolle wereld van verhalen. De retreat is bedoeld voor vrouwen die - net als de organisatoren - houden van verhalen en op een ontspannen manier willen kennis maken met 'Het verhaal van de heldin'. Voor info: Klik hier voor de website.  


- 8-10 september: Yoga Festival

Een weekend lang met de wind door de haren en met de voeten in het zand yoga ervaren, relaxen en ontdekken. Beginnende en ervaren yogi's kunnen genieten van een gevarieerd programma met lessen, workshops, natuur en meer. Nationale en internationale yoga-docenten laten u verschillende vormen van yoga ontdekken en ervaren. Tussendoor kunt u het eiland verkennen of genieten van lekker eten, muziek en kraampjes op de festivalmarkt. Kom gerust met het hele gezin. Voor de kinderen is er een kinderprogramma. > Meer weten? Klik hier of op de foto.


- 11 t/m 14 september: Avond4Daagse op het eiland

Van 11 t/m 14 september vindt op het eiland de Avond4Daagse plaats. Start iedere avond om 18.00 uur vanaf het schoolplein van basisschool Yn de Mande. Iedere avond wordt 5 kilometer gelopen. Voor kinderen t/m 5 jaar is het mogelijk alleen de laatste avond mee te lopen voor een medaille.

> Meer weten? Klik hier voor de website van de eilander Avond4Daagse.


- 17 september: Liedjes en bespiegelingen door Susan Blokhuis

Op 17 september speelt Susan Blokhuis haar voorstelling 'Voor iedereen' in Hotel Brasserie 'Om de Noord'. Een voorstelling met liedjes en bespiegelingen.

Info / reserveren: tel. 0519-700200 of mail.


- 30 september t/m 5 oktober: Internationaal Kamermuziekfestival

Van 30 september tot en met 5 oktober vindt de 16e editie plaats van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Als opmaat naar het festival is er op 29 september een culinaire soepmaaltijd in het COS. Verder tijdens het festival onder meer: muziekdocumentaires, lezingen, masterclasses en natuurexcursies. De kaartverkoop is gestart!
> Voor website: Klik hier of op de foto.