Activiteiten op 't eiland 


> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Morgen: Monnikenloop

De 17e editie van de Monnikenloop vindt morgen plaats op het eiland. En ook dit jaar zorgt de Put-kapel uit Sneek voor de muzikale omlijsting.  


- 28 maart: Film 'Laat ze maar praten'

Op 28 maart is in het Dorpshuis de film 'Laat ze maar praten' te zien. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5,- Euro. In deze film praat Koos Postema met inwoners van het eiland over het dagelijks leven op het eiland. Aan de orde komen onder meer de verbondenheid met de natuur, plaatselijke gebruiken zoals het Klozemfeest, het leven in een kleine gemeenschap en de walvisvaart in de jaren '50.


- 29 maart: Paasmarkt eilander basisschool

Op donderdagmiddag 29 maart houdt de eilander basisschool een gezellige paasmarkt op het schoolplein van 13.00 tot 15.00 uur. De opbrengst gaat deels naar de Stichting Jarige Job en deels naar de inrichting van het nieuwe schoolplein. Voor info: 06 - 42163394 (Wendy Hepping).


- 2 april: Wa wil myn ooien leiverje? 

Op Tweede Paasdag vindt op het eiland een oude traditie plaats: 'Wa wil myn ooien leiverje?' Het is een vruchtbaarheidsritueel, waarbij met eieren wordt gegooid en is bedoeld voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd. De kinderen koken thuis een aantal eieren kei-hard en beschilderen ze daarna. 's Middags gaan de kinderen naar het oude voetbalveld (veldje achter het zwembad). De kinderen nodigen de aanwezige volwassenen uit om een ei zo ver mogelijk weg te gooien of zo hoog mogelijk te gooien. Voor het ver weg gooien betaalt de volwassene 10 Eurocent; kiest de volwassene voor het omhoog gooien, dan wordt 20 Eurocent betaald. Als het ei heel blijft, mag het kind het ei nog een keer 'verkopen'.


- 4 april: Het reisverhaal van Bart Sikkema

In het COS aan de Langestreek doet Bart Sikkema verslag van zijn reis naar Kenia en Tanzania. Aanvang: 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel is er na afloop een deurcollecte voor het goede doel.


- 7 april: Muzikale voorstelling in het Dorpshuis

Op zaterdagavond 7 april geven Sandra Coelers en Herman Coenen hun muzikale voorstelling 'Ameiralinho' in het Dorpshuis. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.40 uur. Een muzikaal-poëtische voorstelling met een lofzang op een wonderschoon oord.


- 15 april: Jutten en schelpen zoeken

Eilandgids Thijs de Boer vertelt over het jutten vroeger en nu en neemt u mee het strand op om te jutten en schelpen te zoeken. En... tijdens de tocht is er een juttersbittertje of frisdrank. Vertrek vanaf het VVV-kantoor aan de Reeweg om 11.00 uur. Deelname kost 8,- Euro voor volwassenen en 5,- Euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Nodig: fiets. > Reserveren? Bij VVV- kantoor of Klik hier.


- 15 april: Concert in Om de Noord

Op 15 april kunt u in Brasserie Om de Noord genieten van een concert door enkele leden van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Aanvang: 14.00 uur. Entree 15,- Euro. Vrienden van het NNO: 12,50 Euro. Voor reserveringen: 0519 - 700200.- 18 april: Film 'Zomerhuizen op Schiermonnikoog'

Op 18 april kunt u in het Dorpshuis genieten van de prachtige film 'Zomerhuizen op Schiermonnikoog'. De film toont de onstuimige opkomst van vakantiewoningen en de ondergang van het luxueuze Badhotel (foto onder) door de gewijzigde zeestromingen. Ook aandacht voor de VVV-promotiefilms uit 1956 en 1980 die een mooi nostalgisch beeld geven van de tweede helft van de vorige eeuw. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5,- Euro inclusief een kopje koffie of thee.


- 21 april: Voorjaarsconcert IN

Op 21 april geeft de eilander fanfare IN haar voorjaarsconcert in het Cultureel Ontmoetings Centrum (COS) aan de Langestreek. Entree: gratis. Aanvang: 20.00 uur.


- 28 april: Concert Cantorij en Iris Kroes

Op zaterdag 28 april geeft de Cantorij van Schiermonnikoog een concert in het Cultureel Ontmoetingscentrum (COS) aan de Langestreek met medewerking van Iris Kroes. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is gratis.


- 2 mei: Film 'Achter de duinen' (Vredenhof)

Op woensdagavond 2 mei is in het Dorpshuis de film 'Achter de duinen' te zien. Aanvang: 20.00 uur. Entree: 5,- Euro, incl. koffie of thee. Een documentaire over de begraafplaats Vredenhof.
> Meer over Vredenhof? Klik hier.


- Expositie 'Camouflage kunstenaars'

Van 28 april tot en met 28 oktober is in het Bezoekerscentrum de expositie 'Camouflage kunstenaars' te zien. Een tentoonstelling over de manier waarop dieren zich 'onzichtbaar' kunnen maken. Zoals de raadselachtige roerdomp die dezelfde kleur heeft als het riet waar hij tussen staan. 


- 28 april: Concert door Cantorij en Iris Kroes

Op zaterdag 28 april geeft de Cantorij van het eiland een concert in het COS. Iris Kroes uit Drachten (harp, zang) verleent haar medewerking. Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.


- 25 tot 27 mei: Leerlingen Weekendschool op het eiland

In het weekend van 25 tot 27 mei zijn de leerlingen van de Weekendschool Baljee uit Leeuwarden te gast op het eiland. De kinderen krijgen een heerlijk weekend weg om het eiland te ontdekken. Dit project is een samenwerking tussen de VVV Schiermonnikoog en Weekendschool Baljee. De Weekendschool biedt kinderen van 10 tot 14 jaar die van huis uit minder mogelijkheden en kansen hebben een bredere kijk op de wereld en hun eigen toekomst.


- 1 en 2 juni: Muziek- en Zangfestival

Op 1 en 2 juni vindt het (alweer het 61e) Muziek- en zangfestival plaats op het eiland. Locaties: de Muziekkoepel aan de Reeweg, de Got Tjark en het Cultureel Ontmoetingscentrum. Deelname van muziekverenigingen en koren uit het hele land. 


- 17 juni: Haring Om de Noord

De nieuwe haring wordt door Vishandel Metz naar het eiland gebracht. De muzikale omlijsting is in handen van accordeonist Daniel Metz. Ook dit keer wordt er weer een goed doel gekoppeld aan dit evenement.


- 23 juni: Westerstrandtochten

Onder leiding van een gids loopt u vanaf het dorp richting dijk via de kwelder naar het Westerstrand. De gids vertelt van alles over planten, dieren, de Waddenzee en het eiland. Via het strand loopt u door naar het gereedliggende schip. Dan volgt een tocht over de Waddenzee. Eindpunt is de veerdam waar een bus klaar staat om u terug te brengen naar het dorp. De excursie duurt ongeveer 3,5 uur. Kosten: 20,- Euro voor volwassenen en 15,- Euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Data: 23 juni, 7, 8, 21 juli, 10 augustus en 8 september. Aanmelden bij het VVV-kantoor of klik hier.


- 5 juli: Eerste Struunmarkt van dit seizoen

In de periode van 5 juli t/m 30 augustus wordt op de donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur de gezellige Struunmarkt gehouden in het centrum van het dorp.


- 15 juli: Tuinconcert Om de Noord

Leerlingen van het Artez Conservatorium verzorgen een tuinconcert in de overtuin van Om de Noord met traditionele Jazz standerds Jazz en Blues in een swingend jasje.


- 24 juli: Concert door vocaal ensemble Steeuwsaun

Het eilander vocaal ensemble Steeuwsaun geeft op dinsdagavond 24 juli onder leiding van Wim Bos een sfeervol concert in het Cultureel Ontmoetings Centrum (COS) aan de Langestreek. Zaal open vanaf 20.00 uur. Aanvang: 20.30 uur. Toegang: 7,50 Euro. Met medewerking van pianiste Joke Borstlap en cellist Marius van Delden. Ook het prachtige orgel van het COS laat van zich horen.

Steeuwsaun verzorgt dit concert ook op 21 augustus en 8 september.


- 28 en 29 juli: Singer-Songwriters op het eiland

Op zaterdag 28 en zondag 29 juli vindt de vijfde editie plaats van het SchierSong Festival. Op 28 juli start het Festival met een open podium in de kantine van Camping Seedune. Voor deze avond kan iedereen zich aanmelden die een eigen song of cover wil laten horen. De avond begint om 20.00 uur en de entree is gratis. Op 29 juli laten diverse getalenteerde songwriters hun liedjes horen in Paviljoen Paal 3 (strand, einde Badweg). Aanvang: 20.00 uur en entree gratis.

> Voor website: Klik hier.


- 2 t/m 6 augustus: Afrikaanse percussie- en dansweekend

Van 2 t/m 6 augustus vindt het percussie- en dansweekend plaats.
> Voor info: Klik hier.


- 18 en 22 augustus: Kijken door de telescoop


- 19 augustus: Dixielunch bij Om de Noord

In de tuin van Om de Noord wordt een zomerse lunch geserveerd omlijst met ouderwetse dixieland muziek. Een middag vol ontmoetingen en verhalen onder de oude kersenboom.


-  4 en 12 september: Zee poëzie 

De zee is een onuitputtelijke inspiratiebron voor dichters. Maar hoe schrijf je een gedicht? Hoe vertaal je in poëtische taal de ervaring van zee en eiland? Daartoe geeft dichter Gerard Beentjes een workshop in de bibliotheek op 4 en 12 september. Tijd: van 09.30 tot 12.00 uur. Deelname kost 8,- Euro. Aanmelden en info: Klik hier (Josine Olgers).


- Masterclass Zee Schilderen in september

Atelier Schier houdt in september een Masterclass Zee Schilderen. Op 4, 5 en 6 september onder leiding van Gerda en Minne Onnes. Op 11, 12 en 13 september onder leiding van Aly van der Wal. Verblijfsarrangement in Hotel Van der Werff. Voor info: 06 - 534 770 50.


- 16 september: Opera Om de Noord

Concert door het Coco Collectief uit Den Haag met gevarieerd liedrepertoire in eigen arrangementen. Van Brahms tot Cage, Piazolla en het speciaal gearrangeerde 'Bangalore' van Rembrandt Frerichs.