Activiteiten op 't eiland 


> excursies (tevens agenda)                      > nieuws


- Genieten van verhalen van eilandliefhebbers

Maar liefst 90 verhalen van eilandliefhebbers staan opgetekend in deel 2 van 'Schiermonnikoog, verhalen van eilandliefhebbers'. Een heerlijk boek om te lezen tijdens uw verblijf op het eiland, maar ook thuis om nog even herinneringen aan het eiland op te roepen.
> Voor info en/of bestellen: Klik hier.


- Expositie over geschiedenis  'Rijsbergen' 

In het Bezoekerscentrum besteedt de expositie 'Rijsbergen: van burcht... tot klooster' aandacht  aan de historie van het pand. Sinds de bouw van 'Rijsbergen' in 1757 heeft het gebouw een opvallende positie in de geschiedenis van het eiland vervuld, omdat het ook in het bezit is geweest van verschillende particuliere eigenaren van het eiland. Half januari 2019 is het gebouw overgedragen aan de Cistercienster monniken op het eiland en heeft het gebouw nu de bestemming klooster.


- Woensdag 22 mei: Cultuur historische wandeling  

Eilandergids Arend Maris vertelt over het heden en verleden van het eiland. De wandeling duurt ongeveer twee uur en vertrekt om 14.00 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Reeweg. Deelname kost 8,- Euro voor volwassenen en 5,- Euro voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.
> Voor alle data van deze wandelingen en online reserveren: Klik hier.


- Expositie eilander schildersclub

Tot en met 1 juli exposeert de eilander schildersclub 'De Kwast' in de Got Tjark. Deze expositie is te bezichtigen op de woensdagen en zaterdagen van 14.00 - 17.00 uur. Indien de kerk op zaterdag bezet is, dan is de expositie op de donderdag te zien.


- Op pad met natuurkenner Kees van der Wal

Natuurkenner Kees van der Wal neemt u graag zowel wandelend als fietsend mee op het eiland. Hij vertelt boeiend over de flora en fauna van het eiland en weet veel van de historie van het eiland. Deze excursie vindt iedere donderdag plaats om 13.30 uur.
Voor alle data en reserveren: Klik hier of op foto.


- 24 en 25 mei: Muziek- en Zangfestival

Op 24 en 25 mei vindt voor de 62e keer het Muziek- en Zangfestival plaats op het eiland. Locaties: de muziekkoepel, de Got Tjark en het COS.

Medewerking van muziekkorpsen en koren uit het hele land.
> Voor komplete programma: Klik hier.


- 25 mei: Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag


Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. Ook op Schiermonnikoog kunnen bezoekers de bunkers van het eiland ontdekken. De Wassermannbunker gaat voor het eerst open tijdens Bunkerdag. Ook s ‘avonds is een bijzondere excursie gepland.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Dit gold ook voor Schiermonnikoog, waar een kleine gemeenschap van 600 inwoners moesten samenleven met 600 Duitse soldaten en 300 tewerkgestelden. Als het kleinste Nederlandse Waddeneiland, had het voor de Duitsers een zeer belangrijke betekenis.

Bunkerdag op Schiermonnikoog
In de Tweede Wereldoorlog werd een bunkerdorp aangelegd dat bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Een aantal van deze bunkers zijn tijdens Bunkerdag te bezoeken. Hoog op het duin staat de Wassermannbunker die voor het eerst meedoet. De Seeburg bunker is ingericht als museum en diende tijdens de oorlog als communicatiecentrum. De gegevens van radar- en radiosignalen werden hier verzamend en doorgegeven aan de Luftwaffe, die gesignaleerde geallieerde

vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Ook de munitiebunker en aggregaatbunker aan het Westerhofpad zijn te bezoeken. Vrijdagavond 24 mei is het Bunkernacht en organiseert Bunkermuseum Schlei een bijzondere nachtwandeling langs de bunkers. Daarbij ervaren bezoekers ook de unieke Dark Sky van het eiland.


- 26 mei: Deel 1 documentaire '50 jaar Lauwersmeer'

Op televisie (NPO 2) is op 26 mei om 13.00 uur deel 1 te zien van de documentaire '50 jaar Lauwersmeer, een beeld van tijd'. Deze documentaire is ook te zien op Omrop Fryslan, vanaf 17.00 uur op het hele uur. Deel 2 wordt op 1 juni uitgezonden.


- 26 mei: Lustrum Buitenconcert

Op zondagmiddag 26 mei geeft het Noord Nederlands Orkest (NNO) een openluchtconcert bij Hotel Brasserie Om de Noord aan de Langestreek. Aanvang: 15.00 uur. Toegang is vrij. Met dit concert wordt het vijfjarig bestaan gevierd van de Stichting Evenementen Om de Noord.


- Vanaf 29 mei: Expositie 'Ambulancevluchten'

Huisarts Pauline Kouwenhoven opent op 29 mei om 15.00 uur in het Koningshuis de expositie over ambulancevluchten vanaf de Waddeneilanden.


- 1 juni: Oecumenische meditatie

Broeder Paulus geeft een oecumenische meditatie (Lectio divina) in de Got Tjark. Aanvang: 09.00 uur. Deze bijeenkomsten vinden tevens op dezelfde tijd in de Got Tjark plaats op 6 juli, 3 augustus en 7 september.


- 1 juni: Circus Festival

Tijdens het Circus festival geven de Jeugdcircussen Saranti (Leeuwarden), Santelli (Groningen) en Okidoki (Meppel) voorstellingen in de circuspiste op het grasveldje aan de Langestreek (naast Het Wantij). Entree: Gratis

11.00 uur: Optreden door kinderen van Schiermonnikoog
13.30 en 15.30 uur:  Optreden van kinderen van de drie jeugdcircussen


1 en 2 juni: Deel 2 documentaire '50 jaar Lauwersmeer'

Op televisie (NPO 2) is op 1 juni om 15.30 uur deel 2 te zien van de documentaire '50 jaar Lauwersmeer, een beeld van tijd'. Deze documentaire is ook te zien op Omrop Fryslan, vanaf 17.00 uur op het hele uur. Deel 2 wordt op 1 juni uitgezonden. Deze documentaire is ook te zien op NPO 2 op 2 juni om 13.00 uur en bij Omroep Fryslan vanaf 17.00 uur op het hele uur.


- 5 juni: Veerbootcafé in het Dorpshuis

Iedere maand vindt in het Dorpshuis het Veerbootcafé plaats. Op woensdag 5 juni kunt u binnenlopen tussen 10.30 en 11.30 uur. Op deze manier hoort Wagenborg Passagiersdiensten graag uw mening en wensen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Overige data: 17 juli, 7 augustus, 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december.


- 21 juni: Verhalenschrijvers vertellen

Op vrijdagmiddag 21 juni komen verhalenschrijvers bijeen in de eilander bibliotheek. Zij schreven een verhaal voor het boek 'Schiermonnikoog, verhalen van eilandliefhebbers'. De bijeenkomst in de bibliotheek begint om 14.00 uur. 

> Voor info over deel 2 uit deze reeks: Klik hier of op foto rechts.

U bent van harte welkom om aan te schuiven.


6 juli: Oecumenische meditatie

Broeder Paulus geeft een oecumenische meditatie (Lectio divina) in de Got Tjark. Aanvang: 09.00 uur. Deze bijeenkomsten vinden tevens op dezelfde tijd in de Got Tjark plaats op 3 augustus en 7 september.


- 6 en 7 juli: Beach Soccer Toernooi


- 20 en 21 juli Schier Song Festival

Op het eiland vindt op 20 en 21 juli het Schier Song Festival plaats. Een persoonlijk, niet commercieel initiatief van Annette Vogel. Het doel is om voor diverse onbekende songwriters en dichter een natuurlijk podium te creëren dat past op het eiland. Heeft u als muzikant belangstelling om mee te doen? Stuur dan een mail aan Annette Vogel. Lees vooraf de voorwaarden.


- 23 juli: Zomerconcert

Het Vocaal Ensemble Steeuwsaun geeft in De Stag (Langestreek) een zomerconcert.
Aanvang: 20.30 uur. Dit concert is er ook op 6 en 20 augustus.- 2 augustus: Strand opruimen

Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee in augustus zoveel mogelijk rommel op van de Nederlandse stranden. In totaal zijn er 31 etappes, ieder van zo'n 5 tot 10 km. lang. Op 2 augustus is Schiermonnikoog aan de beurt. De start is om 10.00 uur bij Strandpaviljoen De Marlijn. Zelf een lunchpakketje meenemen; er wordt met zijn allen geluncht op het strand. 
> Meedoen en inschrijven? Klik hier.


3 augustus: Oecumenische meditatie

Broeder Paulus geeft een oecumenische meditatie (Lectio divina) in de Got Tjark. Aanvang: 09.00 uur. Deze bijeenkomst vindt ook op dezelfde tijd in de Got Tjark plaats op 7 september.


- 13 t/m 15 september: Yoga Festival op het eiland

Alvast meer weten? Klik hier of op de foto.


- Excursie Walvisvaart wandeling

In november kunt u meedoen met een Walvisvaart wandeling onder leiding van gids Eric Augusteijn. 
Voor alle data en inschrijven: Klik hier.


- November, Wandelmaand op Schiermonnikoog

November is als vanouds de Wandelmaand op het eiland.
Voor alle activiteiten tijdens deze Wandelmaand: klik hier.